Pekovićev i Šarićev hotel još na čekanju

Budvanski arhitekta odbio zahtjev “Spencer & Hill“ iz maja, jer je riječ o istom idejnom rješenju iz avgusta 2019. Iz kompanije uvjereni da nema sakrivenih namjera protiv njih i da je u pitanju promjena nadležnosti

28939 pregleda 22 reakcija 8 komentar(a)
Hotel "Mediteran", Foto: Vuk Lajović
Hotel "Mediteran", Foto: Vuk Lajović

Hotelska kompanija “Spencer & Hill", nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića, moraće još da sačeka za dobijanje zelenog svjetla da u Bečićima u okviru hotelskog kompleksa “Mediteran“ na mjestu akva parka i garaže gradi luksuzni kondo hotel sa pet zvjezdica, jer je novi-stari v.d. glavnog gradskog arhitekte Vladan Stevović odbio njihov zahtjev predat u maju za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela sa apartmanima za prodaju.

Stevović je to obrazložio da je riječ o istom idejnom rješenju za koje je zahtjev predat još u avgustu 2019.

Nakon što je na mjestu glavnog gradskog arhitekte u maju došlo do smjene i nakon što je gradonačelnik Marko Carević razriješio dužnosti Anu Samardžić i na njeno mjesto imenovao Stevovića, “Spencer & Hill“ je podnio zahtjev glavnom državnom arhitekti.

Dok je trajao vakuum oko izbora budvanskog glavnog arhitekte, hotelska kompanija se, čekajući na odluku Opštine, jer su zahtjev podnijeli još u avgustu prošle godine, obratila glavnom državnom arhitekti.

On je zahtjev vratio ponovo Opštini, a sada ga je Stevović, nakon što je ponovo sjeo u fotelju glavnog budvanskog arhitekte, odbio navodeći da će odlučivati po onom iz avgusta prošle godine.

“Spencer & Hill” kompaniju osnovao je Peković i na nju je uknjižen hotelski kompleks, dok je ćerka firma “Spencer & Hill team“ koja upravlja hotelom, zajednička firma Pekovića i njegovog vjenčanog kuma Duška Šarića, brata Pljevljaka Darka Šarića koga je Viši sud u Beogradu nedavno osudio na devet godina zatvora zbog sumnje da je oprao 20 miliona eura stečenih švercom kokina.

Iz “Spencer & Hill” kompanije “Vijestima“ su saopštili da “ne vjeruju da ima sakrivenih namjera protiv njih”.

“Prosto je bila složena situacija oko novog zakona i preraspodjele nadležnosti“, ističu iz ove kompanije.

“Naravno da bismo bili sretniji da se sve odvija brže, ali nikad nijesmo ni očekivali da se ozbiljni projekti, kao što je ovaj naš u Bečićima uz hotel “Mediteran”, završavaju preko noći - prosto se mora uvažiti činjenica da je pravna regulativa koja to prati postala složena i traži strpljenje za rješavanje. Pored ostalog, taj proces mi shvatamo kao “živi predmet” na koji se ne dobija samo “saglasnost” ili “odbijenica”, već je to interakcija sa nadležnim institucionalnim arhitektama koji vam pomažu da doradite projekat, a da on bude u skladu sa opštinskim i državnim propisima i preporukama. Znači, shvatamo to kao ne baš jednostavan proces i svi se trudimo da damo doprinos da bude adekvatno završen“, navode iz hotelske kompanije.

Naglašavaju kako se ne bi dobijali ishitreni zaključci, značajno bi im bilo da javnost upoznaju sa stručnim, ali pojednostavljenim objašnjenjem situacije oko zahtjeva koji su podnijeli.

“Radi se o klasičnim promjenama nadležnosti i donesen je novi zakon o izgradnji pa se nešto samo prilagođava formama. Što se tiče trenutnog rješenja gradskog arhitekte o našem zahtjevu, zapravo se radi o zahtjevu koji je podnesen državnom arhitekti 5. maja 2020. godine, a taj predmet je državni arhitekta proslijedio gradskom na odlučivanje zato što je u tom trenutku nadležan bio gradski arhitekta za konkretan predmet. Kad se vratio taj zahtjev od 5. maja 2020. godine u nadležnost gradskog arhitekte naravno da je utvrđeno da onda postoje dva zahtjeva od istog investitora za isto idejno rješenje i to onaj prvi zahtjev od avgusta 2019. (koji je u prekidu do rješavanja odnosa sa Opštinom) i ovaj novi od 5. maja 2020. godine “spušten” od državnog arhitekte. Po zakonu, upravni postupak koji je u prekidu nije okončan, tako se po tom zahtjevu još vodi predmet, pa tako zahtjev koji je predat u avgustu 2019. godine je još validan i po njemu će se postupati kad se riješe pitanja sa Opštinom. Ovaj drugi zahtjev je “mlađi” zahtjev, stoga se za njega donosi rješenje, grubo rečeno, o odbijanju iz razloga što već postoji zahtjev po istom pitanju a po zakonu ne mogu se voditi dva predmeta po istom zahtjevu“, ističu iz kompanije.

Kako dodaju “rezultat je jasan: nastavlja se raditi po prvom zahtjevu od avgusta 2019. i to je to“.

“Uslovno rečeno, novi zakoni i usklađivanje nadležnosti ponekad donose “dupliranje” predmeta koji se u nastavku samo svedu na pojednostavljenu verziju koja omogućava ispravan pravni okvir. Mi smo bili maksimalno kooperativni, a svi razgovori koje smo imali po ovom pitanju nam, do sada, pokazuju dobru volju da zajedno dođemo do kompromisa koji će biti u skladu sa zakonom i interesima građana, ali i našom vizijom budućeg projekta“, zaključuju iz kompanije.

Peković je prije dvije i po godine trgovao „Mediteran“ sa zemljištem za osam i po miliona eura.

Njegova firma je početkom 2018. dobila saglasnost od budvanske glavne arhitektice da rekonstruiše i dogradi za jedan sprat hotel “Mediteran“. Rekonstrukcija još nije započeta.

Peković je osim hotela i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog “Top Hila“ i kotorskog “Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznaju kupio nakon što je u firmama bio uveden stečaj.

Smanjili gabarite budućeg hotela za petinu

Nekadašnja glavna arhitektica Ana Samardžić je u januaru ove godine prekinula postupak izdavanja saglasnosti na idejno rješenje, jer je budući kondo hotel zahvatio i parcelu u vlasništvu Opštine, odnosno potok koji prolazi kroz hotelski kompleks.

“Spencer & Hill“ je u avgustu prošle godine priložio izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je prije toga Samardžićka odbila da im izda saglasnost na prvobitno idjeno rješenje - na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje je trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana“ i “Splendida“.

Hotelska kompanije je izmijenila idejno rješenje budućeg hotela te za petinu smanjila gabarite. Novi kompleks obuhvata dvije zgrade, krila A i B, od po devet spratova, koje na sredini povezuje stakleni most. Ukupan smještajni kapacitet hotela iznosi 238 jedinica sa do 500 ležaja, a pri ukupnom garažnom kapacitetu od 178 parking mjesta.

Bonus video: