Opštine Plužine i Foča potpisale Sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja

Sporazum je potpisan i između Nacionalnog parka (NP) "Sutjeska" i Parka prirode (PP) "Piva", a sve u cilju unaprjeđenja bezbjednosti ovog prekograničnog područja

2609 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Opština Plužine
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Opština Plužine

Predsjednik opštine Plužine i načelnik opštine Foča, Mijuško Bajagić i Radisav Mašić, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja.

Sporazum je potpisan u okviru projekta "Turizam, Adrenalin, Rafting, Avantura" (T.A.R.A.), finansiranog od strane Evropske unije (EU).

Sporazum je potpisan i između Nacionalnog parka (NP) "Sutjeska" i Parka prirode (PP) "Piva", a sve u cilju unaprjeđenja bezbjednosti ovog prekograničnog područja.

Sporazumom su, kako piše u saopštenju za javnost, definisani okvirni uslovi saradnje u zaštiti i spašavanju od katastrofa, a naročito u planiranju i sprovođenju mjera za zaštitu i spašavanje od poplava, zemljotresa, požara na otvorenom prostoru, traganja i spašavanja na planinama i drugih katastrofa.

"Definisani su i načini međusobnog obavještavanja u slučajevima opasnosti i potencijalnih katastrofa, te međusobnoj pomoći pri sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spašavanja. Mijuško Bajagić, je pohvalio dosadašnju uspješnu saradnju i istakao važnost povezivanja NP 'Sutjeska' i PP 'Piva' u domenu bezbjednosti na turističkim lokacijama, dok je Radisav Mašić istakao značaj saradnje ovih opština, kako u oblasti zaštite i spašavanja, tako i u ostalim segmentima koji se odnose na unaprijeđenje turističke ponude u ovom prekograničnom području", piše u saopštenju za javnost.

Podsjetili su da je, pored sporazuma, u okviru projekta izrađena i Studija o rizicima na turističkim lokacijama u ovim opštinama.

"Izrađene su i standardne operativne procedure za postupanje u vanrednim situacijama, te uputstva za evidenciju o događajima-katastrofama, izvještavanju, razmjeni podataka, traženju i prihvatanju pomoći, koje će koristiti predstavnici službi spašavanja obje opštine", navodi se u saopštenju za javnost.

Projekat "T.A.R.A." sprovode opštine Plužine i Foča, u saradnji sa Turističkom organizacijom Foča i Parkom prirode "Piva", a u cilju razvoja i promocije prekograničnog područja ove dvije opštine, kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam.

Projekat, koji će trajati do kraja novembra naredne godine, finansira Evropska unija sa skoro 500 hiljada eura, u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora.

Bonus video: