IJZCG: Nošenje maske ne utiče na nivo kiseonika u krvi kod djece

U Institutu su odlučili da izmjere kolika je zasićenost kiseonikom kod dječaka školskog uzrasta dok nosi masku, kako bi utvrdili da li će se on smanjiti. Provjera je pokazala da maska ni najmanje nije uticala na nivo kiseonika u krvi.

37607 pregleda 527 reakcija 23 komentar(a)
Foto: IJZCG
Foto: IJZCG

Institut za javno zdravlje je, u sklopu inicijative Educorona, u saradnji sa pedijatrima i ljekarima sportske medicine, sproveo ogled sa namjerom da se testiraju navodi iz medija i sa društvenih mreža, a tiču se navodne štetnosi nošenja maske tokom aktuelne pandemije koronavirusa. Zagovornici ovih teorija, navode iz IJZCG, tvrde da ponovno udisanje vazduha izadahnutog u masku snižava nivo (zasićenost) kiseonika u mozgu i izaziva odumiranje tih posebno osjetljivih ćelija.

U Institutu su, kako navode, odlučili da izmjere kolika je zasićenost kiseonikom kod dječaka školskog uzrasta dok nosi masku, kako bi utvrdili da li će se on smanjiti. Ako maska bude smanjila zasićenost čak i za jedan odsto, u odnosu na normalne vrijednosti (od 95 do 100 odsto) ili u odnosu na trenutak kada dječak ne nosi masku, onda bi, pojašnjavaju iz IJZCG, navodi sa interneta mogli biti tačni.

Provjera je, kako ističu, pokazala da maska ni najmanje nije uticala na nivo kiseonika u krvi.

"Nivo kiseonika bez maske je bio 98 odsto, a tokom cijele provjere i nošenja maske nivo je ostao neporomijenjen. Dakle, zaključuje se da maska nije uticala na zasićenost. Dodatna potvrda je i činjenica da ni nakon 15 minuta nije došlo do bilo kakve promjene. Očigledno je da nema razloga da vjerujemo da bi duže vrijeme mjerenje pokazalo bilo kakvu razliku", saopšteno je iz Instituta.

Ovim se, kako dodaju, zaključuje da nošenje maske ne utiče na nivo kiseonika u krvi, kao i da ne može smetati organizmu i njegovim ćelijama.

"Dobijeni rezultat je bio očekivan. Kao još jednu potvrdu možemo uzeti primjere profesija (npr. hirurzi) ili kultura (npr. Japan ili Kina) u kojima je nošenje maske veoma zastupljeno, pa bi eventualni negativni aspekti bili odavno primijećeni", navode iz IJZCG.

Svaka promjena, kako su kazali, posebno nametnuta, nailazi na otpor, nerazumijevanje i pogrešne intrepretacije. Inicijativa Educorona, ističu iz Instituta, od početka ima za cilj da opovrgne nenaučne i senzacionalističke stavove, ali i da objasni nove modele ponašanja kojima se moramo rukovoditi u vremenu pandemije koronavirusa.

"Nadamo se da je Educorona ovim pomogla svim roditeljima u Crnoj Gori da se riješe nedoumica i da prepoznaju neistinite tvrdnje koje su, na žalost, na društvenim mrežama veoma česte", zaključuju iz IZJCG.

Bonus video: