Pažin: Pristup pravdi ne smije biti narušen ni u krizi uzrokovanoj pandemijom

Ministar pravde je istakao da su uprkos činjenici da je zbog virusa došlo do vanrednog priliva predmeta, osnovni sudovi na nivou polugodišnjeg rada ostvarili stopu od čak 95 odsto efikasnosti

3635 pregleda 5 komentar(a)
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore

Pristup pravdi ne smije biti narušen ni u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

U okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije danas je upriličena video konferencija ministara pravde EU – Zapadni Balkan. Na sastanku, ministri su razgovarali o uticaju hitnih mjera preduzetih za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na funkcionisanje pravosuđa. Zajednički je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, prepoznata nužnost da se osigura kontinuirano funkcionisanje pravosuđa sa imperativom garancije poštovanja temeljnih prava.

„Crna Gora i njeno pravosuđe od početka COVID 19 pandemije preduzimaju sve moguće korake kako bi u ovim, za moderno čovječanstvo dosad neviđenim oklonostima, pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu bili zagarantovani“ rekao je Pažin u svom obraćanju. On je, kako je saopšteno, istakao i da su uprkos činjenici da je zbog virusa došlo do vanrednog priliva predmeta, osnovni sudovi na nivou polugodišnjeg rada ostvarili veoma ohrabrujuću stopu od čak 95 odsto efikasnosti.

Ministri su potvrdili da, čak i u doba krize, treba poštovati ​​prava na pravično suđenje i prava na odbranu osumnjičenih i optuženih osoba. Ukazali su na porast nasilja u porodici tokom pandemije i konstatovali da podrška i zaštita žrtava porodičnog nasilja zahtijevaju posebnu pažnju i posebne mjere.

„Pitanje široke upotrebe digitalnih komunikacija za održavanje suđenja otvara niz pitanja zbog postojanja zabrinutosti za očuvanje ključnih načela sudskog postupka, otvara i pitanje zaštite prava na pristup sudu onim građanima koji nisu u dovoljnoj mjeri informatički osposobljeni da učestvuju u „online“ suđenju. Navedena pitanja ističu potrebu za izmjenom propisa i stvaranjem sigurne internet aplikacije, kako bi se obezbijedio veći prostor za upotrebu novih komunikacionih tehnologija, koje bi građanima u kriznim vremenima omogućile lakše i brže sprovođenje pravde“, zaključio je Pažin.

Govoreći na temu pristup pravdi u eri digitalizacije, Pažin je istakao da Crna Gora preduzima napore u oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u pravosuđu, s ciljem unaprjeđenja efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada pravosudnih organa, a sve u skladu sa Strategijom za IKT u pravosuđu 2016–2020. čiji će nastavak biti Program za IKT u pravosuđu 2021–2023. čije se usvajanje očekuje ovog mjeseca, navodi se u saopštenju. Napori Crne Gore su, dodaju iz ministarstva, prepoznati i u poslednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

„Jedna od ključnih funkcionalnosti u okviru strateškog dokumenta koji uređuje oblast IKT u pravosuđu jeste i-fajling (e-Fileing). Radi se o sistemu koji će nakon elektronske identifikacije dozvoliti da stranka ima uvid u sve sudske predmete u kojima se pojavljuje u bilo kojoj ulozi. Na ovaj način pristup pravdi biće jednostavniji, brži i lakši za sve građane Crne Gore“, objasnio je Pažin.

Ministri EU i Zapadnog Balkana zaključili su danas da se prilikom primjene digitalnih rješenja moraju osigurati osnovna prava i procesna načela, poput prava na pravično suđenje, i usaglasili sljedeće korake u pravcu digitalizacije pravosudnih sistema.

"EU je i na današnjem sastanku potvrdila svoju kontinuiranu finansijsku i tehničku podršku partnerima sa Zapadnog Balkana u daljem razvoju digitalnih alata za savremeniji pravosudni sistem", zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Bonus video: