Pedeset odsto veći računi „Čistoće” za Podgoričane

Odbornici će u četvrtak raspravljati o predloženom cjenovniku otkupa smeća. Sadašnje cijene su iz 2007.

15225 pregleda 30 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2020. 13:20h

Odvoz smeća u Podgorici poskupiće pedeset odsto za građane, a za pojedina pravna lica i do trećine u odnosu na dosadašnje cijene za tu uslugu. To je odluka Odbora direktora “Čistoće”, koja je usvojena 20. oktobra i upućena na usvajanje Skupštini Glavnog grada.

Tako će cijena odvoza smeća za fizička lica iznositi 0,045 po metru kvadratnom, odnosno 50 odsto više nego što je utvrđeno odlukom iz 2007. godine, koja je sada važeća.

Obrazlažući odluku da se poveća cijena u odnosu na važeću, u dokumentu se navodi da je “ekonomski opravdano jer su i troškovi koji ulaze u obračun cijene povećani u prosjeku za oko 50 odsto, odnosno postojeća cijena je nedovoljna da društvo obezbijedi uslove za uredno izmirenje obaveza koje proističu iz obavljanja povjerene djelatnosti i kontinuirano ulaganje u proces rada”.

Pravna lica će, u zavisnosti od količine i sastava komunalnog otpada, dobiti račune koji su veći za 30 do 33,33 procenta.

Odbornici će o tom dokumentu da raspravljaju na sjednici zakazanoj za četvrtak, a razlozi za utvrđivanje novog cjenovnika za sakupljanje i transport komunalnog otpada, kako se navodi u obrazloženju, su u “teritorijalnom povećanju površine koje to preduzeće održava, odnosno u povećanju broja posuda, koje postavlja i svakodnevno iz istih sakuplja i prevozi otpad”.

“Kontinuiranom investicionom ulaganju, kojim su se stvorile mogućnosti za primjenu propisanih zakonskih rješenja, u cilju zaštite životne sredine (izgradnja reciklažnih dvorišta, selektivno sakupljanje otpada, ‘suva’ i ‘mokra’ frakcija i drugo...), kao i u cilju primjene modernijih urbanih rješenja sakupljanja otpada, kao što su podzemni i polupodzemni kontejneri, nabavci neophodne mehanizacije, čime su se troškovi poslovanja značajno uvećali”, navodi se u obrazloženju odluke.

Kako piše u obrazloženju, broj posuda koje je ovo preduzeće održavalo 2007. bio 2.790 komada, dok je taj broj na kraju 2019. godine 4.232, što je povećanje za više od 48 odsto.

“Takođe, broj vozila i specijalnih mašina je povećan sa 37 na 68, čime se sveobuhvatno uticalo na povećanje troškova poslovanja”, navodi se u dokumentu.

Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada je razmatrao cjenovnik, koji je usvojio Odbor direktora.

Ukoliko Skupština usvoji odluku Odbora direktora “Čistoće”, stupiće na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Bonus video: