Petković najavio poništenje odluke DPS-a kojom su slikari izbačeni iz opštinksih prostorija

"Naša jasna namjera je da radimo sve kako bi na adekvatan način pružili podršku eminentnim tivatskim umjetnicima i kulturnim radnicima"

3404 pregleda 386 reakcija 3 komentar(a)
Petković sa umjetnicima, Foto: Opština Tivat
Petković sa umjetnicima, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Skupštine opštine Tivat Andrija Petković (BF) sa saradnicima primio je tivatske umjetnike Ljubomira Popadića i Momčila Macanovića.

Njih dvojica su, od strane bivše lokalne DPS-SD-HGi vlasti, pod obrazloženjem da joj taj prostor treba za smještaj uprave nove opštinske firme "Muzej i galerija", u maju 2018. izbačeni na ulicu iz atelja na posljednjem spratu zgrade srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković koji je u vlasništvu Opštine Tivat.

Cilj sastanka bilo je sagledavanje opcija koje Opština može da obezbjedi kako bi tivatskim umjetnicima omogućila nesmetan rad.

Prije svega riječ je o prostoru za rad i daljoj promociji eminentnih tivatskih slikara, saopšteno je iz Petkovićevog kabineta.

"Smatram da je već na narednoj Skupštini potrebno staviti van snage Odluku od dodijeli dijela objekta (potkrovlje) izgrađenog na kat. parceli 533 KO Tivat -objekat Šoping centra na Seljanovu. Ta odluka je besmislena jer se nisu poštovali nikakvi kriterijumi prilikom dodijele prostora. Moramo zauzeti jasan stav u pogledu uslova koje je nužno ispoštovati kako bi nekom bilo omugućeno korištenje ovog prostora. Takođe, naša jasna namjera je da radimo sve kako bi na adekvatan način pružili podršku eminentnim tivatskim umjetnicima i kulturnim radnicima. Tivat i Boka su uvijek bili prepoznati kao sredine koje su kulturu i kulturne radnike podizali na zaslužen pijedastal", rekao je Petković.

SO Tivat je 11.avgusta, na predlog bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), glasovima odbornika DPS i HRS, odlučila da Opština Tivat dodijeli na besplatno koriščenje dio prostora u vlasništvu grada NVO "Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat".

Iza te NVO stoji tivatski slikar Vladimir Jovićević koji je sin visoke funkcionerke OO DPS i dugogodišnje i još uvijek aktuelne sekretarke za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat Rajke Jovićević (DPS).

Njegovoj NVO Opština u kojoj je na visokoj funkciji zaposlena njegova majka, dodijelila je na besplatno korišćenje dio prostora u potkrovlju objekta Šoping centra na Seljanovu.

Pored Jovićevićeve NVO "Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat", prostorije u Šoping centru na besplatno korišćenje odlukom lokalnog parlamenta, dobili su i Šah klub "Mimoza" i NVO "Kolo srpskih sestara Kontesa Ekaterina Prevlačka-Tivat" te NVO “Omladinski klub Tivat”.

U međuvremenu, nakon lokalnih izbora 30. avgusta koje je DPS glatko izgubio, vlast u Tivtu preuzela je koalicija triju građanskih listi – Narod pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat” i krenula u revizuju nekih poteza bivše gradske uprave.

Slikar Ljubomir Popadić na sastanku kod Petkovića istakao je da je sretan što "konačno vidi dobru volju čelnih ljudi Opštine Tivat, da se umjetnicima omogući kvalitetan rad".

"Kultura je nešto u šta mora da se ulaže. Istina je da se bez kulture može, ali je takav život mnogo siromašniji", naveo je on.

Sa kolegom se složio i Momčilo Macanović:

"Nismo došli da tražimo nikakvu milostinju, niti od Vas očekujemo da nam je nudite. Hvala što pokazujete dobru volju i želju da nam izađete u susret. Moramo biti svijesni činjenice da je istorija čovječanstva, istorija umjetnosti", istakao je Macanović.

Petković se, kako je saopšteno, sa slikarima dogovorio oko novog sastanka kada će biti iznijete konkretnije ideje i planova, a koji je zakazan za 6. novembar.

Bonus video: