Pljevlja: Do česmi ne dođe sedam od 10 litara vode

Da bi obezbijedili kvalitetno vodosnabdijevanje, radnici pljevaljskog “Vodovoda” lani su otklonili 1.500 kvarova, odnosno prosječno četiri svakog dana

9460 pregleda 4 komentar(a)
Izvorište Bezdan (Breznica), Foto: Goran Malidžan
Izvorište Bezdan (Breznica), Foto: Goran Malidžan

Zbog dotrajalih vodovodnih instalacija gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima iznose čak 70 odsto.

Prema podacima iz izvještaja o radu preduzeća “Vodovod” za prošlu godinu - od sto litara vode do potrošača dođe svega 29 litara, dok ostatak iscuri iz dotrajalih cijevi.

Da bi obezbijedili kvalitetno vodosnabdijevanje, radnici “Vodovoda” prošle godine otklonili su 1.500 kvarova na vodovodnoj mreži, odnosno prosječno četiri svakog dana.

I pored ogromnih gubitaka na mreži, u “Vodovodu” tvrde da su kontinuirano snabdijevali građane vodom za piće.

Navode da su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u centru grada postigli pozitivne rezultate i da su smanjeni gubici na distributivnoj mreži.

Prema projektu rekonstrukcije distributivnog sistema gradskog vodovoda u Pljevljima, gradsko područje je prema gubicima na mreži podijeljeno u više cjelina, od kojih je centralno gradsko jezgro označeno kao prioritetno za rekonstrukciju.

U Vodovodu kažu da su od 2014. do 2019. godine rekonstruisane ulice 1. decembra, Voja Đenisijevića, Boška Buhe, III sandžačke, Volođina, Tršova, kralja Petra, Miloša Kneževića, Miloša Tošića, dio Ulice Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Principova i Glasinačka.

“Aktivnosti na rekonstrukciji vodovodne mreže u centralnoj zoni grada, umnogome su uticale na smanjenje gubitaka. Monitoring gubitaka rađen je redovnim i planskim mjerenjima ultrazvučnim mjeračima protoka pri čemu je utvrđeno smanjenje gubitaka u rekonstruisanoj zoni. Gubici u ovoj zoni 2014. iznosili su 72 odsto, a po završetku rekonstrukcije u 2018, 56 odsto, dok je ponovnim mjerenjem nakon rekonstrukcije hidroinfrastrukture u 2019. godini registrovano je smanjenje gubitaka na 47 odsto. Cjelina centralnog gradskog jezgra biće zaokružena rekonstrukcijom preostalih ulica Omladinske i dijela Ulice Tanasija Pejatovića koja je planirana za 2020. Kako se rekonstrukcija centralne zone grada pokazala kao uspješna, potrebno je i ubuduće na osnovu ovog iskustva i po ovom modelu sprovoditi aktivnosti na rekonstrukciji i ostalih zona grada, što bi doprinijelo smanjenju gubitaka vode na nivou cjelokupne mreže, a ne samo pojedinih zona”, navodi se u izvještaju kojeg je potpisao direktor preduzeća Čedo Gospić.

U prošloj godini “Vodovod” je prihodovao od vode 932.000 eura, preko 30.000 više nego prethodne godine.

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa gubitkom od nešto više od 194.000 eura.

Najveća oscilacija između planiranog i ostvarenog odnosi se na troškove električne energije i grijanja, gdje su zbog sušne godine imali povećane račune na pumpnim postrojenjima i dio rashoda koji se tiče nadoknade štete trećim licima zbog pucanja vodovodnih i izlivanja kanalizacionih cijevi, a sve zbog ranije prepoznatog problema zastarjelosti vodovodne mreže i nerazdvojenog kanalizacionog i atmosferskog sistema koji stvaraju problem u periodu obilnih jesenjih padavina, a koji prouzrokuju plavljenje domaćinstava.

Radni sporovi zbog pogrešno obračunate zarade za period od 2007. do 2015. su najvećim dijelom opteretili ovu stavku rashoda.

“Vodovod” je prošle godine počeo faznu realizaciju najznačajnijeg projekta za opštinu Pljevlja - rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje pitke vode na Pliješi.

Realizacija prve faze, vrijedne oko 350.000 eura, doprinijela je boljem funkcionisanju kompletnog sistema filtracije vode.

“U toku 2019. u saradnji Opštine i Vlade u okviru prekogranične saradnje sa Slovenijom obezbijeđena su sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pitke vode Breznica u iznosu od 1,6 miliona eura. Od tog iznosa pola novca donira Slovenija, a pola Vlada. Sprovođenje tenderskog postupka i realizacija planirana je za 2020 godinu”, tvrde u pljevaljskom “Vodovodu”.

Realizacijom ovih projekata, ističu u “Vodovodu”, realizovao bi se problem snabdijevanja grada pitkom vodom.

U prošloj godini građani koji se vodom snabdijevaju sa postrojenja Pliješ 55 dana nisu mogli da koriste vodu jer nije bila ispravna za piće.

Voda iz vodovoda Breznica nije se mogla koristiti za piće 25 dana, a iz vodovoda Jugoštica sedam dana.

Bonus video: