iz Sindikata kazali da su zabrinuti zbog nerazriješenih slučajeva napada na novinare

Ombudsman: Koronavirus dodatno degradirao status novinara

Bjeković je ponovio stav da ta institucija veoma cijeni i potencira ulogu medija u jačanju njene pozicije u društvu kao i promociji rada, odnosno svakodnevnom približavanju nadležnosti građanima

1378 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Crnogorski novinari imali su važnu ulogu i dali veliki doprinos ukupnom odgovoru društva na pojavu virusa Covid 19, ali su njihova radna prava i uslovi rada dodatno ugroženi tokom pandemije, ocijenjeno je na sastanku Ombudsmana sa predstavnicima Sindikata medija (SMCG).

Predsjednica i potpredsjednik SMCG, Marijana Camović Veličković i Danijel Čelecki, kao i stručni saradnik Dražen Đurašković predstavili su rad i planove te organizacije.

Kako se navodi, razmotrene su i mogućnosti budućih zajedničkih aktivnosti sa institucijom Ombudsmana.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je na sastanku sa zaštitnikom Sinišom Bjekovićem i njegovim savjetnicama, razgovarano o uticaju aktuelne epidemiološke situacija na rad zaposlenih u medijima i konstatovano da je koronavirus dodatno degradirao njihov položaj.

Camović Veličković je ukazala da je državna pomoć medijima tokom trajanja epidemije bila značajna, ali da nije poznato kako se ona odrazila na položaj zaposlenih.

„Bojim se da se stanje, uprkos pomoći, nije popravilo. Medijski radnici i radnice i dalje imaju slabe zarade, preopterećeni su, prekovremeni rad im nije vrednovan“, kazala je ona, navodeći da često za novinare nije obezbjeđena ni osnovna zaštitna oprema.

Bjeković je ponovio stav da ta institucija veoma cijeni i potencira ulogu medija u jačanju njene pozicije u društvu kao i promociji rada, odnosno svakodnevnom približavanju nadležnosti građanima.

Prema njegovim riječima, često postupaju po službenoj dužnosti, na osnovu saznanja iz medija, što je posebno bilo značajno u prvom talasu korone.

"Kada je gotovo sve stalo, novinari su bili ti koji su izvještavanjem doprinijeli da se osvijetle brojni aspekti društvenog odgovora na pandemiju, posebno u oblasti ljudskih prava i sloboda ”, rekao je Bjeković.

Navodi se da su iz Sindikata kazali da su zabrinuti zbog nerazriješenih slučajeva napada na novinare i najavili aktivno praćenje aktuelne izmjene sistematizacije radnih mjesta u Radio televiziji Crne Gore.

Ocijenjeno je da je potrebno održati i intezivirati saradnju SMCG i institucije Zaštitnika i na taj način doprinijeti unapređenju stanja ljudskih prava u oblasti medija.

"Bjeković je iskazao punu podršku unapređenju medijskih sloboda, i slobode izražavanja, podsjećajući na potrebu jačanja samoregulacije i dosljednog poštovanja pravila struke", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je razgovarano i o nedavno usvojenom Zakonu o medijima, potrebi obezbjeđivanja kontinuiranih obuka za novinare i borbi protiv lažnih vijesti.