Sadnjom bijelog bora i smrče obilježeno 137 godine škole u Crkvičkom Polju u Pivi

"Akcija je počela minut do 12, što simbilično predstavlja posljednji momenat za otvaranje škole”, kazao je izvršni direktor Udruženja Blažo Jokanović

1818 pregleda 0 komentar(a)
Akcija sadnje u Crkvičkom Polju, Foto: Udruženje
Akcija sadnje u Crkvičkom Polju, Foto: Udruženje

Učenik prvog razreda u selu Crkvičko Polje u Pivi Boško Popović imao je čast da sa učiteljicom Tijanom Luburić posadi prvu sadnicu tokom akcije pošumljavanja, koju je organizovalo Udruženje za zaštitu i unapređenje šuma.

Iako je Boško u junu prošle godine napunio šest godina tek je ove jeseni postao đak prvak, jer prošle godine nije bilo zainteresovanog učitelja koji bi došao u to selo, koje je 11 kilometara udaljeno od graničnog prelaza Šćepan Polje, a četrdesetak od Plužina.

“Akciju smo organizovali povodom ponovnog otvaranja škole u Crkvičkom Polju. Posadili smo 137 sadnica bijelog bora i smrče, koliko je proteklo godina od prvog otvaranja osnovne škole u Crkvičkom Polju - za svaku godinu po jednu sadnicu. Akcija je počela minut do 12, što simbilično predstavlja posljednji momenat za otvaranje škole”, kazao je izvršni direktor Udruženja Blažo Jokanović.

U akciji su, prema njegovim riječima, učestvovali mještani Crkvičkog Polja, a sadnice je obezbijedila Uprava za šume, Područna jedinica Plužine, dok se Park prirode “Piva” pobrinuo za sendviče.

“Sadnja je izvršena u neposrednoj blizini rezervoara za vodu u Sokolu. Zasađene sadnice daće doprinos zaštiti rezervoara, kao i zaštiti zemljišta od erozije, ali će i ambijentalno uljepšati izgled tog područja”, kazao je izvršni direktor Udruženja čiji je cilj, između ostalog, da afirmiše održivo gazdovanje šumama i šumskim ekosistemima uz ispunjavanje socijalnih, ekoloških i ekonomskih funkcija šuma.

Najmlađa učesnica akcije bila je petogodišnja Bojana Popović, Boškova sestra.

“Naše Udruženje ima za cilj da afirmiše doprinos šume održivom socijalnom i ekonomskom razvoju ruralnih područja, promoviše rad, aktivnost, profesionalnost i uvođenja inovativnih tehnika, kao i digitalizacije u šumarstvu, obezbijedi dugoročan razvoj šumarske struke i djelatnosti šumarstva”, istakao je Jokanović neke od ciljeva Udruženja.

Škola na Crkvičkom Polju je, uz školu na Goransku, najstarija vaspitno- obrazovna ustanova u Pivi. Obje su sa radom počele 1883. godine. Prve školske godine u Crkvičkom Polju je bilo 38 upisanih učenika, među kojima su bile i dvije djevojčice, dok škola na Goransku ima 59 učenika.

Bonus video: