Protest u Kraljskim Barama: Čutanje adminsitracije na goruće probleme mještana je sramno i porazno

Državna administracija ćuti, zbog toga što ne žele da prizanju svoje greške ili zbog toga što ne žele da snose odgovornost sjutra. Porazno je ćutanje adminsitracije u XXI vijeku na zahtjeve koji se odnose na goruće probleme ovdašnjih mještana. Protesti se nastavljau dok god ne raskinu ugvore o koncesiji“, kazao je Vladimiri Novović

10009 pregleda 129 reakcija 1 komentar(a)
Kraljske bare, Foto: Dragana Šćepanović
Kraljske bare, Foto: Dragana Šćepanović

Ni poslije tri mjeseca, koliko protestuju protiv gradnje malih hidroelektrana (Mhe) na vodotocima Ljubaštica, Crnja i Čestogaz, mještani Kraljskih Bara nijesu dobili ni jedan odgovor na brojne dopise i zahtjeva poslate na adrese nadležnih na lokalnom i državnom nivou. Mještani su danas sa još jednog protesta pored Čestogaza osudili ćutanje adminsitracije, nazivajući ga sramnim I poraznim. Sredinom jula, mještani su zaustavili radove na mHE, koju gradi podgorička firma „Dekar“. Od tada danonoćnim stražama i protestnim okupljanjima jednom sedmično, kako kažu „brane nastavak radova i svoje pravo na život“.

Sa protesta su još jednom pozvali nadležne da raskinu koncesione ugovre i ponište sve dozvole za mHE na tri vodotoka. Do tada, kako su poručili, neće odustati.

„Državna administracija ćuti, zbog toga što ne žele da prizanju svoje greške ili zbog toga što ne žele da snose odgovornost sjutra. Porazno je ćutanje adminsitracije u XXI vijeku na zahtjeve koji se odnose na goruće probleme ovdašnjih mještana. Protesti se nastavljau dok god ne raskinu ugvore o koncesiji“, kazao je Vladimiri Novović.

On je podsjetio da Agencija za zaštitu životne sredine, takođ, nije regaovala na zahtjev za poništenje Eleborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, na osnovu kojeg su date građevinske dozvole za mHE. Kako je rekao Novović, nema ni inspekcija da utvrde da „ono što su konstatovali prije nekoliko godina ne postoji“, to jest, da radovi na mHE nijesu u završpnoj, već u početnoj fazi.

On je najavio da će mještani podniejti tužbe Upravnom sudu i podsjetio da već tri mjeseca ukazuju na „brojne nepravilnosti u postupku davanja koncesija za votooke u Kraljskim Barama“.

„Gradnja mHE je atak na rijeke, šume, planine i na ljude koji ovdje žive. To je atak na prirodno dobro, koje pripada svakom čovjeku. Filozofija takve „vjere“ je u pohlepi i otimanju. Ništa iza toga drugo ne stoji“, rekao je predsjednik Mjesne zjednice (MZ) Milovan Labović.

Bonus video: