Tivat: Gradski i prigradski saobraćaj je neisplativ

Korona-kriza i smanjenje broja putnika prouzrokovali probleme u javnom gradskom prevozu

5019 pregleda 5 komentar(a)
Redukovali linije: Jedan od autobusa, Foto: Siniša Luković
Redukovali linije: Jedan od autobusa, Foto: Siniša Luković

Autobusko preduzeće “Blue Line“ iz Herceg Novog koje obavlja gradski i progradski saobraćaj na teritoriji Opštine Tivat, ukinulo je dva večernja polaska autobusa na liniji koja spaja centar Tivta sa Radovićima kao mjesnim centrom Krtola.

Odluka menadžmenta te kompanije da ukine posljednji večernji polazak autobusa u 18 časova iz Radovića ka oko 12 kilometara udaljenom centru Tivta, odnosno posljednju povratnu liniju na istoj relaciji koja je iz Tivta za Krtole polazila u 19 sati, izazvala je nezadovoljstvo dijela mještana Krtola koji su i ranije nerijetko prigovarali zbog načina na koji hercegnovska firma obavlja javni gradski i prigradski prevoz u južnom dijelu tivatske opštine.

“Prilično bahato i nenajavljeno su nam ukinuli posljednju večernju liniju u 18, odnosno 19 časova. Sada, ko nema najmanje 10 eura za taksi u jednom pravcu, ne može ni pomisliti da se uveče iz Krtola uputi u grad na recimo, izložbu ili koncert. Smatramo da nova gradska vlast Tivta mora riješiti problem javnog prevoza za Krtole jer ovako ispada da smo mi građani drugog reda koji nemaju način da se javnim prevozom u odgovarajuće doba dana, prebace do centra grada i vrate kući“, kazala je “Vijestima“ Lidija Franović sa Obale Bogišića koja često koristi usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza u Tivtu.

Iz kompanije “Blue Line“, nezvanično su potvrdili da su ukinuli posljednja dosadašnja dva večeranja polaska između Tivta i Radovića zbog nerentabilnosti i činjenice da je korona-kriza već prouzrokovala velike ekonomske probleme tom preduzeću i njegovo saobraćanje na linijama gradskog i prigradskog prevoza u Opštini Tivat pod aktuelnim uslovima, učinila potpuno neisplativim.

“Mi smo i ranije u zimskom periodu na liniji Radovići-Tivat-Radovići u popodnevnim i večernjim terminima saobraćali kombijem kapaciteta 12 putnika, umjesto minibusom jer ni tada nije bilo puno putnika na toj relaciji. Sada na ta dva posljednja polaska u prosjeku imamo jednog do dva putnika, što je krajnje nerentabilno i ni izbliza nam sa aktuelnom cijenom karte od euro-dva, ne pokriva troškove goriva i vozača“, rekli su “Vijestima“ iz “Blue Linea“.

Istakli su da su sa problemima rentabilnosti koje imaju u održavanju javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u Tivtu već upoznali kako bivšu lokalnu DPS-SD-HGI upravu, tako i novu opštinsku vlast u tom gradu koju čine tri građanske liste NP, BG i GB i sa kojima pokušavaju da nađu obostrano prihvatljivo riješenje. Po njima, rješenje je povećanje subvencija iz gradske kase za prevoznika koji treba da održava linije na kojima nema dovoljno putnika, da bi one bile isplative.

Novi gradonačelnik Tivta Željko Komnenović sa saradnicima već je imao sastanak sa menadžmentom hercegnovske autobuske kompanije i kako je “Vijestima” nezvanično rečeno u Opštini, pokušava da se nađe obostrano prihvatljivo rješenje jer su i finansijske mogućnosti Opštine čiju je kasu prethodna DPS-SD-HGI vlast ispraznila i ostavila milionske dugove, sada prilično ograničene.

Kompanija „Blue Line“ gradski, prigradski i đački prevoz na teritoriji Opštine Tivat obavlja još od 2008, a posljednji ugovor sa Opštinom Tivat je za obavljanje tog posla potpisala u februaru 2019. na period od pet godina.

Po opštinskoj Odluci o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika koja sadrži i plan linija na području Tivta, na teritoriji najmanje bokeljske opštine funkcioniše ukupno šest gradskih i prigradskih linija, pa kombiji, minibusi i midibusi “Blue Linea” saobraćaju na linijama Tivat centar - Lepetane - Tivat, Tivat centar - Gradiošnica - Tivat, Tivat centar - Radovići - Tivat, Tivat - Ostrvo cvijeća - Tivat, Tivat - Laštica Bay - Tivat i Tivat - Krašići - Tivat.

Opština Tivat sa 20 hiljada eura subvencioniše đački prevoz koga takođe u tom gradu vrši “Blue Line”.

Bonus video: