Prijave za učešće u četvrtoj fazi "1000 plus" projekta kreće od 16. novembra

Posebnu pažnju imamo prema najosjetljivijim kategorijama, te stoga porodična domaćinstva koja imaju prioritet su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici"

9707 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Javni poziv za građane za učešće u četvrtoj fazi "1000 plus" projekta biće objavljen 16. novembra, a predaja dokumentacije počinje 19. istog mjeseca, a završava se trećeg decembra.

To je saopšteno na Pres konferenciji povodom predstavljanja četvrte faze, a generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović je podsjetio da je kroz prethodne tri faze do sada 1.186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana, što je, kako je istakao, ni malo zanemarljiv rezultat.

"Kroz četvrtu fazu očekujemo da će dodatnih 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje. Posebnu pažnju imamo prema najosjetljivijim kategorijama, te stoga porodična domaćinstva koja imaju prioritet su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici", kazao je Čanović.

On je istakao da zbog pandemije COVID 19, čiji su teret nosili zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, odlučeno da i oni budu prioritetna lica u projektu.

Banke koje su se prijavile i ispunile sve tražene uslove, kako je kazao Čanović su NLB banka, Lovćen, Erste, Crnogorska komercijalna i Podgorička banka.

Raspisan je javni poziv za ponuđače stanova u kojem se prijavio veći broj investitora, od kojih je 11 ispunilo uslove i ukupno ponudilo 409 stambenih jedinica u gradnji", kazao je Čanović. Pojasnio je da je po javnom pozivu ponuđeno i 15 izgrađenih stambenih objekata čija se lista nalazi na sajtu projekta 1000 plus i koja će se kontinuirano ažurirati.

On je istakao da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz ovu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu, a vlasništvo su i fizičkih i pravnih lica, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji, te da su time doprinjeli da je, uslovno rečeno, ponuda stanova u ovoj fazi "neograničena". "Ovo podrazumjeva da građani sami mogu naći stan na tržištu i isti kupiti uz prethodnu prijavu", kazao je Čanović. Fiksna kamatna stopa je 2,99 odsto, period otplate kredita, kako je kazao je 20 godina.

Bonus video: