Iz Sindikata Pomorskog saobraćaja tvrde da menadžment nastavlja progon njihovih članova

Sud vraća radnike, Pomorski dijeli nove otkaze

To tvrde u sindikalnoj organizaciji privatne kompanije koja je u vlasništvu podgoričkih biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića i koja ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj

6199 pregleda 10 komentar(a)
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković

Nakon kratkog mirovanja, kompanija Pomorski saobraćaj Kamenari nastavila je sa progonom članova Sindikata koji je dvadesetak radnika te firme osnovalo u oktobru prošle godine.

To tvrde u sindikalnoj organizaciji privatne kompanije koja je u vlasništvu podgoričkih biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića i koja ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj.

Iz Sindikata Pomorskog saobraćaja juče su saopštili da od momenta kada je formirana ta radnička organizacija u jesen prošle godine, desetak članova Sindikata za koje se saznalo više ne radi u ovoj kompaniji, “jer su, neki sporazumno, a neki otkazom završili svoj angažman“. Posljednja u nizu otpuštenih je Aleksandra Đukanović iz Bijele koja je u firmi Pomorski saobraćaj provela 20 godina i 10 mjeseci.

Iz Sindikata ističu da je razlog za njeno otpuštanje od menadžmenta kompanije na čijem je čelu izvršni direktor Dejan Ban, “više nego banalan, a poslužio je za diskreditaciju i na kraju otkaz“.

“Poslije skoro 21 godinu rada, zbog sindikalnog udruživanja kao glavnog povoda, dobila sam otkaz, iako u disciplinskoj odluci stoji drugi razlog zbog koga sam ‘kažnjena’. Razlog disciplinske kazne bio je što je mušterija vratila kartu koju je prethodno kupila, što je uobičajeno da se ljudi predomisle, a s obzirom na to da nije iskoristila uslugu, novac je vraćen. Mislim da je najveći problem bio što je mušterija upravo predsjednik Sindikata Ivan Vučinović, iako je ovakvih situacija bilo nebrojeno do sada“, ističe Đukanovićeva.

Ona naglašava da nije krila da je član Sindikata i da je javno istupila i na protestu koji je prije nekoliko mjeseci Sindikat Pomorskog saobraćaja organizovao ispred upravne zgrade te kompanije u Kamenarima.

Iako je menadžment firme svim zaposlenima nudio novi, kako u Sindikatu smatraju sporni ugovor o radu, Đukanovićeva nije dobijala ponudu da potpiše, ni sporni niti bilo kakav drugi ugovor.

“Jednostavno sam znala da čekaju pravi momenat, prvu grešku, makar ona to i ne bila.

Sve što je bila uobičajena praksa, pokušavalo se predstaviti kao greška“, navela je Đukanovićeva i dodala da će pravdu tražiti pred institucijama sistema.

Predsjednik Sindikata Pomorskog saobraćaja Ivan Vučinović, koji je i sam ranije otpušten i trenutno vodi sudski spor za povratak na radno mjesto, navodi da su posljednjih mjeseci progonjeni svi radnici sa kojima je on imao bilo kakav kontakt. “Dešavalo se da ja kao mušterija koristim usluge Pomorskog saobraćaja i da pri ulasku na trajekt pozdravim, što je i normalno, svoje bivše kolege sa kojima sam osam godina radio, nakon čega oni momentalno bivaju opomenuti, a neki čak kažnjeni otkazom jer su se drznuli da se usprotive direktoru Dejanu Banu i finansijskom direktoru Petru Popoviću, koji su jasno naredili da sa mnom nema komunikacije. Ovo što se desilo Aleksandri Đukanović bio je čist dokaz progona svih onih koji su imali veze sa Sindikatom, ili još gore, prijateljskih odnos sa mnom“, kazao je Vučinović i dodao da vjeruje da će prava Đukanovićeve i svih kolega, pa i njegova, biti zaštićena pred državnim institucijama, “ma koliko god bude bilo potrebno čekati“.

U međuvremenu, Osnovni sud u Herceg Novom je u slučaju otkaza koje su ranije dobili trojica Vučinovićevih i Đukanovićkinih kolega u Pomorskom saobračaju, prekjuče donio prvostepenu presudu da su takvi otkazi bili nezakoniti i naložio je menadžmentu kompenije da te ljude vrati na posao.