Vešović: Zadovoljan sam dinamikom izgradnje djelova sistema za sakupljanje otpadnih voda

“Iako je ovo obiman i kompleksan projekat tu se ne zaustavljaju naši planovi za unapređenje kanalizacione mreže u glavnom gradu, već sa Kancelarijom glavnog pregovarača za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji vrijedno radimo na obezbjeđivanju dodatnih grantova, odnosno bespovratnih sredstava, kako bismo obezbijedili dalje širenje sekundarne i primarne mreže kolektora glavnog grada”, zaključio je Vešović

4318 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović kazao je da je zadovoljan dinamikom izgradnje djelova sistema za sakupljanje otpadnih voda i najavio uskoro raspisivanje javnog poziva za izgradnju postrojenja, odnosno glavnog segmenta cijelog projekta.

„Ovaj projekat realizujemo u četiri cjeline, od čega se tri cjeline već uveliko grade. Jedna od njih je pješački most sa pripadajućom kanalizacionom infrastrukturom vrijedan 1,9 miliona eura i koji se realizuje u skladu sa dinamičkim planom i ne bi trebalo da bude kašnjenja prilikom realizacije tog dijela projekta. Druga cjelina je primarni kolektor koji je vrijedan 6,6 miliona eura, koji se takođe realizuje u skladu sa planovima, a treći dio koji smo već ugovorili vrijedan 3,3 miliona eura je sekundarna mreža kojom omogućavamo priključenje velikog broja objekata za individualno stanovanje na kanalizacionu mrežu", saopštio je Vešović dodajući da je obaveza Glavnog grada i skoro raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na samom postrojenju.

“Ranije smo informisali javnost da smo raspisali pretkvalifikacioni javni poziv i da je posljedica tog poziva kvalifikovanje jedne grupe od tri konzorcijuma za narednu rundu, dakle, za glavni tender i sitno brojimo do raspisivanja javnog poziva za izgradnju i projektovanje samog postrojenja” istakao je zamjenik gradonačelnika.

On je naglasio da je, pored obimne tenderske dokumentacije, još ostalo da se reviduje idejno rješenje koje će biti sastavni dio tenderske dokumentacije i izrazio uvjerenje da će nakon raspisanog tendera u naredna tri mjeseca imati poznatog izvođača za sam uređaj, odnosno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

“Iako je ovo obiman i kompleksan projekat tu se ne zaustavljaju naši planovi za unapređenje kanalizacione mreže u glavnom gradu, već sa Kancelarijom glavnog pregovarača za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji vrijedno radimo na obezbjeđivanju dodatnih grantova, odnosno bespovratnih sredstava, kako bismo obezbijedili dalje širenje sekundarne i primarne mreže kolektora glavnog grada”, zaključio je Vešović.

Jovana Vuksanović ispred kompanije ‘’Bemax'' koja je izvođač radova istakla je da radovi teku planiranom dinamikom, te da se nadaju da će biti završeni prije roka.

‘’Radovi na izgradnji pješačkog biciklističkog mosta teku planiranom dinamikom. Kao odgovorna kompanija zacrtali smo cilj da završimo radove i prije ugovorenog roka. Vrijednost radova je 1,9 miliona eura, a rok je 14 mjeseci. U toku su radovi na zavarivanju i farbanju čelične konstrukcije mosta. Tehnički gledano čelična konstrukcija je podijeljena u tri faze, na gradilištu su dopremljeni elementi za sva tri segmenta i nadamo se da će uskoro ovih dana početi i montaža odnosno njhovo podizanje u projektovani položaj ukoliko nam naravno vodostaj Morače to dozvoli. Poprečni presjek mosta čine pješačka i biciklistička staza, ukupne širine 5,6 metara, saopštila je Vuksanović dodajući da je primarna uloga mosta transfer otpadnih voda sa postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda do onog koji je planiran u zoni Kombinata aluminijuma, tako da će čelične konstrukcije mosta biti i dva kolektora za otpadne vode i vodovodne cijevi.

“Montirali su čelični segmente za središnju zonu mosta, kao i za obalnu zonu, u toku je zavarivanje trećeg segmenta mosta”, zaključila je Vuksanović. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je danas radove na izgradnji pješačkog mosta i primarnog kolektora u okviru realizacije projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Bonus video: