Pejić: Licemjerno je da rijeke brane oni koji su osuđivani za nezakonitu sječu šume

“Za mene je to najveće licemjerje. Te činjenice sam najviše iznio zbog političara koji podržavaju proteste i nevladinog sektora koji iskreno brani rijeke. Isključivo sam govorio o Rečinskoj rijeci, jer je svaka rijeka “priča za sebe”. Godinama sam bio usamljen u borbi daselo ima bar neke koristi od resursa koji su eksplatisani. Tada nije bilo nigjde nikog od ovih koji se sada protive gradnji mHE”, tvrdi Pejić

7065 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Rečine arhiva, Foto: Dragana Šćepanović
Rečine arhiva, Foto: Dragana Šćepanović

Iz kolašinskog sela Rečine, godinama su odvožene “ogromne količine drvnih sortimenta i građevinskog materijala, a niko od sadašnjih “branitelja rijeke” nije reko riječ protiv toga”.

To tvrdi mještanin tog sela Ratko Pejić, odgvorajući svom komšiji Vasiliju Ivanoviću, aktivisti protiv gradnje male hidrolektrane (mHE) na Rečinskoj rijeci (Skrbuša).

Pejić je, reagijući na Ivanovićevo saopštenje kazao i da su među onima koji se protive gradnji mHE “ljudi pravosnažno osuđivani za nezakonitu sječu šuma kako u državnoj tako i u privatnoj svojini”.

Oni, kaže Pejić, “svakodnevno izvlače drvne sortimente duž korita rijeke koju sada brane”.

“Za mene je to najveće licemjerje. Te činjenice sam najviše iznio zbog političara koji podržavaju proteste i nevladinog sektora koji iskreno brani rijeke. Isključivo sam govorio o Rečinskoj rijeci, jer je svaka rijeka “priča za sebe”. Godinama sam bio usamljen u borbi daselo ima bar neke koristi od resursa koji su eksplatisani. Tada nije bilo nigjde nikog od ovih koji se sada protive gradnji mHE”, tvrdi Pejić.

On je nazvao sramotom “objavljivanje netačnih informacija da je lokacija Galerija turistička atrakcija”. Poziva komšije, koji to tvrde, da dostave “bar jedan pisani trag da je neko od turista nekada posjetio to mjesto i za to platio turističku taksu”.

“Sramota su i tvrdnje da u Rečinama postoje izuzetno rijetke vrste medvjeda. Uključen sam u program za praćenje medvjeda, koji relizuju nacionalni parkovi Crne Gore i EU.. Medvjed koji živi ovdje je prepoznat kao mrki medvjed evropskog tipa. Može biti poseban samo po tome što rado boravi u Rečinama, koliko mu god “rušili kuću” ovi “ekolozi” sa krivičnim prijavama za nezakonitu sječu šume”, saopštio je Pejić.

On tvrdi da stavove koje je iznio podržava “dobar dio komšija, koji časno i pošteno žive u selu i teško zarađuju za egzistenciju svojih porodica”.

Pejić je najavio da će na, kako tvrdi, “uvredljive riječi koje su mu od Ivanovića upućene preko društvenih mreža odgovoriti sudskim postupkom”.

“Obaveza mi je da da zaštitim lični, ali i ugled ljudi, koji su mi ukazali povjerenje da obavljam poslove odbornika, predsjednika jedne ugledna NVO, nosioca funkcije u lovačkim organizacijama… Takođe, to mi je obaveza i zbog ugleda svoje porodice”, zaključuje Pejić.

Bonus video: