NVO Eko-tim i WWF Adria Pejiću: Ulaganje u lokalanu infrastukturu je obaveza vlasti, a ne "donacija" investitora

"Vrijeme je da se stane na kraj ovim štetnim projektima, a sredstva koja svaki građanin Crne Gore izdvaja za isplatu podsticaja investitorima u male hidroelektrane, preusmjere u društveno, ekonomski i ekološki korisne projekte", saopštili su oni

3469 pregleda 116 reakcija 0 komentar(a)
Arhiva, Foto: Dragana Šćepanović
Arhiva, Foto: Dragana Šćepanović

NVO Eko-tim i WWF Adria reagovali su na članak u kome mještanin Rečina Ratko Pejić između ostalog navodi na će mini hidroelektarne donijeti korist.

"Suprotno tvrdnjama iznesenim u članku, izgradnjom mHE doći će do trajnog uništenja rijeke, prirodnog resursa koji predstavlja osnovni potencijal za održivi razvoj lokalnih zajednica i omogućuje osnovne uslove za život. Kakvi su i koliki negativni uticaji malih hidroelektrana na prirodu i ljude jasno ukazuju primjeri izgrađenih mHE u Crnoj Gori, ali i širom regiona. Oni uključuju suva riječna korita, ograničavanje vodosnabdijevanja za potrebe ljudi i poljoprivredne proizvodnje, ekonomsku štetu cijelom društvu, fragmentacije staništa, trajnog nestanka biljnih i životinjskih vrsta itd", saopštili su oni.

Kako dodaju, ove negativne uticaje malih hidroelektrana prepoznala je i Energetska zajednica, koja se spominje u predmetnom članku.

"Štaviše, Energetska zajednica jasno navodi kako je „već od samog početka, u fazi planiranja, važno uključiti sve zainteresovane strane u proces konsultacija oko izgradnje mHE i osigurati dvosmjernu komunikaciju kroz cijeli proces razvoja projekta“, što je u potpunosti izostalo u ovom, a i brojnim drugim slučajevima izgradnje mHE", navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako su kazali, prema trenutno važećim propisima Crne Gore, građani direktno finansiraju uništavanje rijeka jer se svim povlašćenim proizvođačima energije u malih hidroelektranama isplaćuju državni podsticaji.

"Analize koje je za potrebe WWF Adrije napravio prof. dr Milenko Popović jasno ukazuju kako male hidroelektrane nemaju društveno-ekonomsku opravdanost. „Svaka mjera koja se može smatrati državnom pomoći će biti odobrena samo ako je pozitivan uticaj prema ostvarivanju cilja od javnog interesa veći od potencijalnih negativnih uticaja…“, objavljeno je u najnovijim smjernicama Energetske zajednice o projektima malih hidroelektrana", navodi se u saopštenju.

Oni objašnjavaju da se trajni gubitak jedne rijeke, prirodnog javnog dobra koja za lokalne zajednice predstavlja život, "ne može se i ne smije kompezovati za kratkoročne benefite, kao što su asfalitiranje ili popravak puta. S druge strane, ulaganje u lokalanu infrastukturu je obaveza vlasti, a ne „donacija“ investitora, koji će time ostvariti višestruku finansijsku korist".

"Vrijeme je da se stane na kraj ovim štetnim projektima, a sredstva koja svaki građanin Crne Gore izdvaja za isplatu podsticaja investitorima u male hidroelektrane, preusmjere u društveno, ekonomski i ekološki korisne projekte. Možda jedan od njih može biti i obnova prijeko potrebne infrastrukture u lokalnim zajednicama na sjeveru Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: