Mitrović: Pokušavaju da zataškaju uništenje Trlice

Za “posvećivanje” bilo kakve pažnje nakon uništenja i devastacije je suviše kasno, a izjave nadležnih pokazuju da niko nije bio na licu mjesta i nije vidio u kakvom stanju je sada taj lokalitet, naveli su iz “Breznice”

10604 pregleda 6 komentar(a)
Izlomljeni ostaci kostiju na putu, Foto: NVO Breznica
Izlomljeni ostaci kostiju na putu, Foto: NVO Breznica

Tvrdnja da je izvođač prilikom radova na magistralnom putu Pljevlja-Mihailovica posvetito punu pažnju osiguranju i zaštiti arheološkog nalazišta Trlica je samo pokušaj zataškavanja afere.

To se navodi u reagovanju Ekološkog društva “Breznica” povodom izjave direktora Uprave za saobraćaj koja finansira rekonstrukciju prema Prijepolju Sava Parače, koji je kazao da građevinska dozvola i revidovan građevinski projekat ne sadrže bilo kakvo mišljenje niti ograničenja koja se odnose na postojanje arheološkog nalazišta, te da će Uprava za saobraćaj u nerednom periodu preko nadzorne službe turske firme “Temelsu enginering servicess” Inc i izvođača firme “Strabag” posvetiti punu pažnju osiguranju zaštite arheološkog nalazišta Trlica.

“Za ‘posvećivanje’ bilo kakve pažnje nakon uništenja i devastacije je suviše kasno, a ovakva izjava upravo pokazuje da onaj ko može izjaviti ovako nešto nije bio na licu mjesta i nije vidio u kakvom stanju je sad ovaj lokalitet. Džaba vam je sva priča i pokušaj relativizacije i minimalizacije učinjenog djela, odgovaraćete za ono što ste uradili, ne samo zbog štete koju ste napravili i koja je neprocjenjiva i nenadoknadiva, već i zbog toga što će to biti nauk sljedećim ‘izvođačima’ da ne naprave nikad ništa slično ovome. Pozdravljamo potez Osnovnog tužilaštva koje je na osnovu informacija koje su se pojavile u javnosti pokrenulo istragu i podržavamo ih u njihovim naporima. Tražićemo najstrože kazne za ovo nedjelo i nećemo stati dok se odgovorni ne izvedu pred lice pravde i kazne”, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor “Breznice” Milorad Mitrović.

On je tvrdnje direktora Uprave za saobraćaj da će u realizaciji budućih radnih operacija oko nalazišta na Trlici, posvetiti pažnju kako bi se eventualno spriječilo oštećenje lokaliteta, te da „ukoliko je došlo do bilo koje vrste oštećenja, ono je svedeno na najmanju moguću mjeru, s obzirom na kvalitet izvođača i njegovu reputaciju u svijetu građevine“, on je ocijenio licemjernom.

Mitrović
Mitrovićfoto: Luka Zeković

“Ona pokazuje ili bahatost ili neznanje, jer je lokalitet već oštećen, a šteta nenadoknadiva. Nakon nastanka štete za koju znaju da je ogromna i po državu i po zajednicu kojoj pripada ovo nalazište, svi peru ruke i pokušavaju da ‘razvodnje’ situaciju i javnosti predstave, ne da je šteta minorna, već da je nije ni bilo”, tvrdi Mitrović.

On je naveo da je direktor Zavičajnog muzeja Branko Banović kazao: “Kada je u pitanju ovaj tip pećina, sačuvani profil posjeduje značajan potencijal za prezentaciju, zbog čega će, nakon završetka radova na izgradnji treće trake puta, u blizini istraženog profila, biti postavljena informativna tabla sa obavještenjima o pećini na Trlici kao staništu krupne i sitne faune iz perioda donjeg i srednjeg pleistocena, kao i o njenom ukupnom značaju za paleontologiju. Dio materijala pronađenog na Trlici biće na atraktivan način izložen u novoj postavci Zavičajnog muzeja koja je u pripremi“.

“Postavlje se logično pitanje, zašto do danas nije postavljena informativna tabla i označeno ovako vrijedno arheološko nalazište, ili treba da se desi ovako ‘prekopavanje’ da bi se postavila jedna tabla. Izvođenje radova na proširenju puta i izgradnji treće trake se već odavno obavljaju i svako dobronamjeran, a pogotovo oni koji su znali (a znali su mnogi) su mogli upozoriti, da će doći do uništavanja izuzetno vrijednog arheološkog nalazišta. Ovaj put ćemo vas podsjetiti šta su bile čije obaveze, iako smo više nego sigurni u to da ste svi u lancu odgovornosti znali šta su čije zakonske obaveze, koje nisu ispunjene: da se projektant upozori da se na planiranoj trasi proširenja puta nalazi značajno arheološko nalazište i da je neophodno isto sačuvati i izbjeći, revident projekta isto tako, Ministarstvo turizma i održivog razvoja je prije izdavanja UT uslova i građevinske dozvole, moralo biti upoznato sa istim. Izvođač radova je bio u obavezi da kad je prilikom izvođenja radova naišao na, bilo kakve arheološke ostatke i lokalitet, da odmah i bez odlaganja obavijesti nadležne institucije o otkrivenom, da se nakon toga odmah prekine izvođenje radova i obustave sve aktivnosti na tom nalazištu do izlaska na lice mjesta, utvrđivanja činjenica i davanja stručnog mišljenja od strane institucija”.

Kako su za samo par dana utvrdili da nema štete?

Mitrović je podsjetio da su iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara saopštili da nisu upoznati sa slučajem i da se ne zna se šta će nakon ovog događaja oni konkretno preduzeti kako bi se spriječila dalja devastacija ovog prostora.

“Ne zna se ni to, da li investitor ovih radova posjeduje njihovu saglasnost za izvođenje radova na lokalitetu Trlica. Direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima dr Branko Banović, je pored opisivanja sadržine ovog nalazišta, saopštio da je uvjeren, kao i stručnjaci sa kojima je razgovarao, da je nastala šteta minimalna i da oštećenja koja su se ‘eventualno desila’ na profilu nisu narušila integritet lokaliteta, nisu poremetila utvrđenu stratigrafiju, niti su umanjila mogućnost prezentacije. Pa doktore Banoviću, kažite nam imena tih stručnjaka koju su za samo par dana utvrdili da nema oštećenja i da nema štete, ta da nije narušen ‘integritet lokaliteta’, kada i kako su utvrdili ono što Vi iznosite u javnost, kada objavljene fotografije govore više od riječi”, kazo je Mitrović.

Bonus video: