Za propali let do Njujorka bi da vrate 44 od 650 eura

Nakon slijetanja na aerodrom “Nikola Tesla”, prema riječima Vukašinovića, Laković i velikom broju drugih putnika onemogućeno presijedanje na avion za SAD

23265 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Advokat Vladimir Vukašinović tvrdi da je “Er Srbija” uskratila osnovna prava njegovoj klijentkinji Gordani Laković, ali i više putnika iz Crne Gore, koji su trebali da putuju za Njujork ali su vraćeni sa aerodroma u Beogradu.

Laković više od četiri mjeseca čeka da joj ovaj avioprevoznik izvrši povraćaj od gotovo 650 eura, koliko je dala za povratnu kartu do Njujorka.

Iz “Er Srbije” nisu odgovorili “Vijestima” na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Laković je posljednjeg dana u junu kupila povratnu kartu za let iz Podgorice za Njujork za 647,9 eura. Ova relacija, sa udaljenošću u jednom pravcu od 7.347 kilometara, podrazumijevala je let sa aerodroma u Podgorici do beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” i presijedanje u drugi avion radi slijetanja na konačnu destinaciju.

600 eura je propisana odšteta putnicima za letove dužine preko 3.500 kilometara, ako prevoznik nije bio u mogućnosti da ih ostvari

Nakon slijetanja na aerodrom “Nikola Tesla”, prema riječima Vukašnovića, Laković i velikom broju drugih putnika je onemogućeno presijedanje.

“I to bez konkretnog obrazloženja, nakon čega joj je obezbijeđen avio prevoz radi povratka u Crnu Goru,” navodi Vukašinović.

Po povratku u Crnu Goru, Laković se od početka jula ovoj aviokompaniji obraćala u više navrata zahtijevajući povraćaj novčanih sredstava koje je uplatila na ime avio-karte a, preko svog punomoćnika, zatražila i naknadu materijalne odštete.

“Kojim zahtjevima kompanija nije udovoljila, dajući, sa stanovišta Gordaninih potreba i prava koja su joj ustanovljena u zakonu, neprihvatljive ponude a koje su iskazane kao mogućnost odabira između odlaganja karte za bilo koji datum saobraćanja letova na odabranoj ruti do kraja 2020. godine ili refundaciju uplaćenog iznosa u visini od samo 44 eura”, navodi advokat.

Advokat ističe da je kupovinom avio-karte zasnovan obligacioni odnos između Laković kao putnice i “Er Srbije” kao vazdušnog prevoznika.

“‘Er Srbija’ je svojim putnicima uskratila njihova elementarna prava koja su utemeljena prije svega u članu 742 Zakona o obligacionim odnosima, kojim je propisano: ‘Kad prevozilac sa započinjanjem prevoza kasni toliko da druga strana više nema interesa za ugovoreni prevoz, ili kad prevozilac neće ili ne može da izvrši ugovoreni prevoz, druga strana može odustati od ugovora i tražiti da se vrati plaćena naknada za prevoz”, napominje advokat.

Ukoliko je ukrcaj putnicima uskraćen protiv njihove volje, prevoznik je dužan da, dodaje advokat, odmah putnicima isplati odštetu u skladu sa istim Zakonom.

Vukašinović napominje da je propisano da putnici imaju pravo na materijalnu odštetu u iznosu od 250 eura za sve letove dužine do 1.500 km, 400 eura za sve letove dužine između 1.500 km i 3.500 km, 600 eura za sve letove koji su više od toga, ali i da obezbijedi prava iz kojih je u bitnom propisano da putnici imaju pravo, prema sopstvenom izboru, na vraćanje prevoznine ili preusmjeravanje, odnosno da imaju pravo isplate cjelokupnog iznosa vrijednosti karte po cijeni po kojoj je kupljena.

Bonus video: