Izbori po mjeri aktuelnog predsjednika?

Uoči današnjih izbora za Skupštinu Ljekarske komore, dio ljekara upozorava da su loše organizovani ili da se ide na ruku Aleksandru Mugoši koji to demantuje i tvrdi da je sve transparentno

25806 pregleda 161 reakcija 26 komentar(a)
Omogućeno da svako bira i da bude biran: Mugoša, Foto: Filip Roganović
Omogućeno da svako bira i da bude biran: Mugoša, Foto: Filip Roganović

Dio ljekara tvrdi da su današnji izbori za delegate u Skupštini Ljekarske komore loše organizovani, ili se njima pokušava manipulisati s ciljem da predsjednik Komore Aleksandar Mugoša ostane na toj funkciji.

On to demantuje i poručuje da je sve transparentno organizovano i da je procedurom započetom prije godinu obezbijeđeno da svaki član Komore, a ima ih 2.209, bira i bude biran.

Ljekari imaju brojne primjedbe, između ostalog, na to što u složenoj epidemiološkoj situaciji izbori traju samo jedan dan, a ne dva kako je ranije predviđeno, kao i da je nejasno na koji način će da glasaju kolege koje su na specijalizaciji van zemlje.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić ocijenila je da organizacija izbora budi sumnju da Mugoša zbog nepopularnosti želi da smanji broj izašlih kako bi zadržao šansu za reizbor.

Popović Samardžić
Popović Samardžićfoto: Printscreen YouTube

Delegat u Skupštini Komore, ljekar Nebojša Gulić, “Vijestima” je kazao da se nakon raspisivanja izbora za Skupštini na stranici Komore pojavio rokovnik izbora, odluka o raspisivanju, kao i odluka o izboru članova Centralne izborne komisije i pravilnik o izborima, a da je kandidatura predviđena od 28. septembra do 28. oktobra.

“Međutim, 25. septembra, posljednji radni dan pred početak kandidature, na stranicama Komore se nisu mogli naći obrasci za kandidaturu, niti se znalo ko su članovi izbornih komisija po ustanovama, kojima bi se predala kandidatura. Tada sam napisao mejl predsjedniku Komore, gdje sam tražio objašnjenje. Odgovor na taj mejl, nikad nisam dobio. U utorak, drugi dan početka kandidature, su se te pojavili obrasci na stranici Komore i spisak članova izbornih komisija po ustanovama. I dalje nije bilo jasno ko je predložio članove izbornih komisija, niti ko ih je izabrao. Svaki ljekar ima pravo da postavi pitanje svom strukovnom udruženju i ima pravo da dobije odgovor”.

Gulić je kazao da u rokovniku piše da se izbori održavaju 9. i 10. novembra, ali se prije nekoliko dana na stranici Komore pojavila informacija da će biti samo danas, “bez ikakvog obješnjenja ko je donio tu odluku, kako i iz kojeg razloga”.

“Postavio sam pitanje centralnoj izbornoj komisiji, na koji način mogu glasati specijalizanti koji se trenutno nalaze u Beogradu na specijalizaciji. Nisu željeli odgovoriti, nego su me samo uputili da pronađem odgovor na stranicama komore”.

Gulić je istakao da se organizacijom izbora koji traju samo dan onemogućuju da glasaju i kolege koje su bile dežurne juče i u petak.

I Popović Samardžić tvrdi da se dan uoči izbora ne zna kako će glasati oko 400 specijalizanata među kojima veliki broj nije u Crnoj Gori, a da je nejasno i kako je zamišljeno da biračko pravo u jednoj prostoriji u Bloku 5 ostvari 150 ljekara iz 16 organizacionih jedinica Doma zdravlja Podgorica, kolege iz Tuzi i Zete i drugih udaljenih jedinica.

“Ostalo je nerazjašnjeno i na koji način će 140 kolega iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ostvariti svoje biračko pravo pored stalnog rada na terenu i bez ikakvih informacija”.

Popović- Samardžić je istakla da se nameće i pitanje kako će glasati kolege koje su pozitivne na koronavirus, s obzirom da je pravilnikom određeno da je izborna komisija dužna da ode na njihovu kućnu adresu, i sve to za jedan dan.

“Nameće se i pitanje epidemiološkog rizika ovako organizovanih izbora odnosno da li je u toku epidemije nužno fizičko prisustvo pri glasanju, ili je trebalo omogućiti glasanje putem pošte ili elektronsko glasanje kako se to radi u Hrvatskoj i Sloveniji”.

Mugoša je juče “Vijestima” kazao da je s obzirom na karakter udruženja kojim rukovodi i trenutka u kome se dešavaju, organizovati izbore bilo vjerovatno teže i složenije u odnosu na nedavno održane parlamentarne, pri čemu Ljekarska komora ima četvoro zaposlenih.

“Svi koji su željeli mogli su da se samokandiduju, svima je omogućeno da glasaju u mjestu gdje žive i gdje su zaposleni, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazili. Sve odluke, sva uputstva, birački spiskovi, sva dokumenta vezano za izbore objavljeni su na internet stranici komore, svi nasi članovi obaviješteni su o najbitnijim odlukama pojedinačno. Glasa se pojedinačno za imena, liste su potpuno otvorene”.

Mugoša je odgovorio da je za samokandidaturu, koja je bila vrlo jednostavna, dat rok od mjesec i da su od prvog dana na internet stranici Komore postavljeni obrasci za kandidaturu i imena članova izborne komisije.

“To su kolege zaposlene u istoj ustanovi kao i kandidati, bilo ih je nemoguće ne sresti u tih mjesec dana, svi njihovi kontakti bili su javno dostupni, mogli su se naci na internet stranici komore”.

Mugoša je rekao da su svi bili obaviješteni da će se izbori održati u jednom danu.

“Glasa se od 8 do 19 časova. Bila su razmisljana o tome da izbori traju dva dana, prije svega zbog kolega zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama, Zavodu za transfuziju krvi I Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, čiji su birači zaposleni, žive i rade u različitim gradovima u Crnoj Gori. Na kraju smo i za njih pripremili sve uslove da u jednom danu glasaju u mjestu gdje žive i gdje su zaposleni”.

Upitan kako će glasati kolege koje su na specijalizaciji, rekao je da im je to omogućeno u matičnoj ustanovi u kojoj su zasnovali radni odnos, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazili, a da je samo pitanje njihovog interesovanja da li će da se kandiduju i da glasaju ili ne.

Bonus video: