Udruženje pravnika: Sačuvati građanski i sekularni karakter države

U UPCG su ocijenili da je neprimjereno da u 21. vijeku državni ili lokalni funkcioneri "ili oni koji to pretenduju da budu", grubo povređuju temeljne ustavne i demokratske principe ustrojstva građanskog društva

2874 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako bi se sačuvao građanski i sekularni karakter države u 21. vijeku, odgovornost je svih da Crna Gora sačuva državni koncept “kuće svih njenih građana", poručili su iz Udruženja pravnika Crne Gore.

Samo u tom slučaju, kako navode iz Upravnog odbora UPCG, svi crnogorski građani se mogu osjećati podjednako predstavljenim u institucijama, državu smatrati svojom, a vlast legitimnom.

"Udruženje pravnika Crne Gore, kao zajednica slobodnih pojedinaca i najstarija strukovna organizacija crnogorskih pravnika, smatra važnim da se, u ovom trenutku, dodatno ukaže na značaj i vrijednost poštovanja temeljnih odredbi Ustava Crne Gore, a prije svega onih koji Crnu Goru uređuju kao građansku i sekularnu državu. Imajući u vidu višenacionalni i viševjerski karakter crnogorskog društva i njegovu potrebu da se integriše u širu evropsku zajednicu prosvijećenih naroda i država Udruženje pravnika ukazuje da su svi dužni, da na javnoj sceni, štitite dosegnuta postignuća u razvoju crnogorskog društva i da unapređuju i štite ljudska prava", navodi se u saopštenju.

U UPCG su ocijenili da je neprimjereno da u 21. vijeku državni ili lokalni funkcioneri "ili oni koji to pretenduju da budu", grubo povređuju temeljne ustavne i demokratske principe ustrojstva građanskog društva.

"Stoga, apelujemo na sve sudionike javnog života da u izražavanju svojih ličnih uvjerenja, vode računa o odgovornosti da se naznake i pojedinačni slučajevi neprimjerenog ponašanja, ne pretvore u pravilo", ističu iz UPCG te zaključuju:

"Za kraj podsjećanje na izreku američkog predsjednika Abrahama Linkolna iz 1863. godine da je demokratija „vladavina iz naroda, od naroda i za narod”, koja ukazuje da smo obavezni da legitimitet vršenja državne vlasti uvijek tražimo u cijelini crnogorskog društva, a ne u isključivosti pojedinih njegovih djelova."

Bonus video: