Elektroprivreda traži da otvori „ventil smrti”

Nalogom Ekološke inspekcije, ventil je blindiran nakon velikog pomora ribe u julu prošle godine

6075 pregleda 6 komentar(a)
Dio uginule ribe iz rijeka nakon prošlogodišnjeg incidenta, Foto: Privatna arhiva
Dio uginule ribe iz rijeka nakon prošlogodišnjeg incidenta, Foto: Privatna arhiva

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zatražila je od Uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih službi da odobre ponovno ispuštanje otpadnih voda u rijeku Vezišnicu na kontrolisan i ekološki prihvatljiv način, zbog porasta nivoa vode na deponiji Maljevac, koji već sada iznosi oko šest metara.

Ventil je, nalogom Ekološke inspekcije, blindiran nakon velikog pomora ribe u julu prošle godine, za šta je u toku sudski postupak pred Osnovnim sudom u Pljevljima. Ekolozi ocjenjuju da bi otvaranje ventila dovelo do novog uništenja rijeka Vezišnice i Ćehotine, koje su ionako među najzagađenijm u Evropi.

Iz EPCG se pozivaju na integrisanu dozvolu za rad Termoelektrane, koju je izdala Agencija za zaštitu životne sredine, u kojoj je prepoznato generisanje otpadnih voda na određenim lokacijama, među kojima su i one sa Maljevca.

“Kako je sljedstveno navedenoj dozvoli tačkom 3.7 predviđena izgradnja sistema za pročišćavanje otpadnih voda zaključno sa 2022. godinom, to sasvim jasno slijedi da će sa završetkom radova na postrojenju postojeći tehnološki sistem transporta pepela i šljake Maljevac biti stavljen van funkcije do isteka navedene godine”, piše u zahtjevu EPCG.

Da TE Pljevlja u svemu postupa saglasno utvrđenim rokovima i uslovima određenim po toj dozvoli nesporno se, tvrde u Elektroprivredi, zaključuje iz činjenice da je početkom novembra 2019. godine donesena odluka o izboru najpovoljnije ponude za projekat ekološke reknostrukcije TE, kojom je predviđena i izgradnja postrojenja za prikupljanje, preradu i prečišćavanje otpadnih voda sa rokom završetka do 2022. godine.

“Iako će predstojeća rekonstrukcija ići u pravcu potpune eliminacije ispuštanja otpadnih voda, mišljenja smo da bi u prelaznom periodu bilo nužno iznaći rješenje za regulaciju nivoa vode na deponiji Maljevac, u smislu kontrolisane drenaže sistema jer bi u suprotnom sasvim izvjesno došlo do prelivanja i pucanja brane, a što bi prouzrokovalo ekološki akcident sa nesagledivim štetnim posljedicama po životnu sredinu i u krajnjem rezultiralo prestankom rada TE”, navodi se u zahtjevu.

IZ EPCG upozoravaju i na to da se u neposrednoj blizini deponije nalazi klizište na kome je izgrađen energetski objekat preko koga se takođe vrši djelatnost od javnog interesa, a sa prvim kišnim danima se sa sigurnošću može očekivati da će doći do prelivanja i odronjavanja brane.

Ribolovci i ekolozi Pljevalja upozoravaju da bi to dodatno ugrozilo životnu sredinu. Ukazuju da je Vezišnica uzvodno od TE normalnog izgleda, dok je nizvodno njeno korito prekriveno bijelom bojom, što dovodi u sumnju poštovanje mjera ekološke inpekcije.

Iz Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen“ tvrde da se otpadna voda iz TE i dalje nekim nepoznatim kanalima ispušta u Vezišnicu.

“Velike vode ove godine su pročistile tlo i bilo je identično iznad i ispod TE. Međutim, prije nekoliko dana vidjeli smo da je korito Vezišnice bijelo i zacementirano, što znači da na neki način te vode ipak završavaju u rijeci, naravno ne pod okriljem dana“, kazao je Vaso Knežević iz SRK “Lipljen“.

Uz pomor ribe, prošle godine uništen je čitav eko sistem u dužini 15 kilometara Vezišnice i Ćehotine.

Milorad Mitrović iz NVO “Breznica“ podsjeća da su Vezišnica i Ćehotina jedne od najzagađenijih rijeka u Evropi. Upozorava da je EPCG u velikom problemu jer projekat ekološke rekonstrukcije značajno kasni i tvrdi da je TE već potrošila 20. 000 dozvoljenih radnih sati.

“Imali su dovoljno vremena da razmisle na koji način mogu bezbolnije da ispuste te opasne vode, ali očigledno je da će doći do problema i do stabilnosti te brane ako bude kiša i snijega i prosto ne znam na koji način će oni da riješe taj problem“, rekao je Mitrović.

Najbolje bi bilo, ističe Mitrović, da se do rekonstrukcije TE zatvori.

“Jer i sa tom ekološkom rekonstrukcijom značajno kasne. Potrošili su sve radne sati, tako da ne vidim kako će da riješe da ujedno TE radi, a da ujedno ekološka reknostrukcija napreduje“, kazao je Mitrović.

Iz Termoelektrane Pljevlja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tim problemima.

Bonus video: