Manjkavost i nedosljednost u izvještavanju nekad i sa predumišljajem

"Profesionalna je obaveza da se činjenice jednog događaja uvijek stavljaju u odgovarajući kontekst i da se publici ponude bekgraund informacije“, kazao je predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković

3285 pregleda 0 komentar(a)
Vuković i Đurović, Foto: Luka Zeković
Vuković i Đurović, Foto: Luka Zeković

Analiza izvještavanja javnih televizija o javnim okupljanjima u cjelini gledajući pokazala je da izvještavanje pati od većih ili manjih profesionalnih manjkavosti i nedosljednosti, koje se u nekim slučajevima mogu razumjeti i opravdati manjkom profesionalnih znanja i vještina, ali u nekima se vidi da se to čini sa predumišljajem.

Analizu izvještavanja medija - TVCG, TV Nikšić, TV Budva, TV Pljevlja o javnim okupljanjima u periodu maj-novembar 2020, Media centar je relizovao kroz projekat “Profesionalno informisanje o javnim okupljanjima“ uz finansijsku podršku Instituta alternativa, u sklopu projekta „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru“, a koji podržava Evropska unija.

Projekat je, kako je pojasnio direktor direktor Media centra Goran Đurović, između ostalih aktivnosti podrazumijevao i praćenje centralnih informativnih emisija kod javnih emitera TVCG, TV Nikšić, TV Budva, TV Pljevlja.

Đurović
Đurovićfoto: Luka Zeković

U centralnim informativnim emisijama analizirani su prilozi koji su bili u vezi sa protestima građana povodom smjene vlasti u Opštini Budva, protestima koji su organizovani od strane SPC i vjernika u formi litija ili podrške sveštenicima, javnim okupljanjima kojima se proslavljao Dan nezavisnosti protestima ugostitelja povodom ograničavaja njihovog poslovanja tokom epidemije COVID-19.

Vuković i Đurović
Vuković i Đurovićfoto: Luka Zeković

„Monitorovane emisije o kojima su objavljeni prilozi o javnim skupovima koji su bili predmet analize Media centra su emitovane tokom maja, juna, jula, avgusta, septembra i oktobra 2020. godine. U ovom periodu je objavljeno ukupno 37 priloga, najviše u emisiji Polis TV Budva, a najmanje u emisiji Pljevaljska hronika TV Pljevlja. U Dnevniku 2 TVCG dva priloga su objavljena u maju, četiri u junu, dva u septembru i tri u oktobru. TV Nikšić je u emisiji VINK 2 objavila jedan prilog u maju, četiri junu, po jedan u julu i avgustu i jedan u septembru. TV Budva je u emisiji Polis objavila tri priloga u maju, osam u junu, jedan u julu, jedan u avgustu, jedan u septembru i dva u oktobru. TV Pljevlja su u emisiji Pljevaljska hronika objavila dva priloga u junu i jedan u avgustu“, kazao je predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Luka Zeković

On je istakao da je jedan od zaključaka da većini izvještaja o javnim skupovima nedostaju informacije o tome da li su skupovi bili spontani ili organizovani, da li je organizator u slučaju kada je skup organizovan, poštovao zakon i prijavio skup nadležnim institucijama, te organizovao službu za obezbjeđenje skupa.

„Odsustvo konteksta i bekgraunda pokazuje da autori priloga i urednici često pretpostavljaju da je publika dovoljna upućena u događaje i njihovu situiranost u odgovarajuću stvarnost, te da već znaju njihovu pozadinu. Čak i da jeste tako, profesionalna je obaveza da se činjenice jednog događaja uvijek stavljaju u odgovarajući kontekst i da se publici ponude bekgraund informacije“, kazao je Vuković.

Bonus video: