Kolašin: Otpisali kamate da bi porez lakše naplatili od dužnika

Zbog nepoznate ili netačno date adrese, nadležne službe Opštine Kolašin prošle godine nijesu uspjele da uruče rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti za blizu 40 firmi,
96 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin grad, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin grad, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.01.2018. 18:01h

Kolašinska Opština otpisaće kamate na poreske obaveze dospjele za plaćanje 31. decembra prošle godine. Takva odluka, kako je objašnjeno, odnosi se na poreze, takse, naknade i druga novčana davanja utvrđena propisima lokalne samouprave.

Kako je prije mjesec konstatovao revizor završnog računa budžeta Opštine za 2016. godinu, potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti su oko 2,08 miliona eura i mnoga su starija od pet godina, kako za pravna tako i za fizička lica.

Revizor je sugerisao lokalnoj upravi da je, imajući u vidu mogućnost zastare potraživanja, neophodno obaviti popis svih potraživanja, usaglasiti stanja, odrediti starosnu strukturu i njihovu vrijednost svesti na realno naplative iznose i ubrzati dinamiku njihove naplate. Istim reviziskim izvještajem navodi se i da su potraživanja od zakupa 231.489 eura.

Zbog nepoznate ili netačno date adrese, nadležne službe Opštine Kolašin prošle godine nijesu uspjele da uruče rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti za blizu 40 firmi, registrovanih u tom gradu, ali i u Podgorici, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Bijelom Polju...

Među preduzećima su i neka od onih koji su prije desetak godina slovila za značajne i velike investitore, kao što su “W Morgan media grup”, “Monte Biser”, “Bepler development”...

Odluka o otpisu kamata, koja je u lokalnom parlmentu usvojena glasovima vladajuće koalicije, za opozicione odbornike - nelogična.

Šef odborničkog kluba DPS-a Darko Brajušković kaže da je poreska politika “najblaže rečeno čudna i da ne koristi mnogo povećanju lokalnih prihoda”.

“Povećavaju poreske stope, a naplata je, pri tom, neadakvatna i neefekisana, a na kraju donose dluku o otpisu kamata. S kojim ciljem? Tako prividno smanjuju potraživanja, a u stvari ne čine ništa da povećaju poresku osnovicu ili ažuriraju naplatu”

Bonus video: