Mihailo: Spriječiti falsifikovanje istorijskih činjenica

"Zapanjen sam da vlasti ove zemlje dozvoljavaju ovakve intervencije na grobovima suverena kojima se, ustvari, prezire i dovodi u pitanje crnogorska država", kazao je mitropolit CPC

11356 pregleda 81 reakcija 57 komentar(a)
Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mihailo, Foto: Boris Pejović

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je vlasti, ukoliko su suverene, da "grob vladike Arsenija Plamenca u Gornjim Brčelima vrate u prvobitno stanje" i zakonom zaštite i spriječe "falsifikovanje istorijskih činjenica".

On navodi da je vladika Arsenije Plamenac kratko bio poglavar Crnogorske crkve, od 1781. do 1784. godine, ali ne samo crkve nego i države.

"Zakonima, ne samo naše nego i svih evropskih država, zabranjeno je da se grobovi ličnosti koje oličavaju državni suverenitet otkopavaju bez prisustva aktuelnoga suverena i državne komisije, i to samo u zakonom propisanim slučajevima". kaže se u reagovanju Mihaila.

On ističe da je upravo takav slučaj s grobom vladike Arsenija.

"Zapanjen sam da vlasti ove zemlje dozvoljavaju ovakve intervencije na grobovima suverena kojima se, ustvari, prezire i dovodi u pitanje crnogorska država", kazao je mitropolit Mihailo.

Arheolog Mladen Zagarčanin kazao je prije par dana da nema nijednog relevantnog podatka da je baš u tom grobu sahranjen Arsenije Plamenac dodajući da je svako ko misli da vladika može biti sahranjen sa troje ljudi "elementarno nepismen".

Takođe, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara potvrdili su za TV Vijesti da manastir u Crmnici ima status kulturnog dobra od 1961. godine, ali ne i da li konkretna grobnica ima taj status.

Sveštenik Jovan Plamenac je na saslušanju u CB Bar rekao da u grobnici koju je istraživao ne postoji nijedan dokaz da se u njoj nalaze ostaci mitropolita Arsenija Plamenca.

"Napad na autoritet države"

Mihailo je rekao da nije prvi put da, kako je kazao, beogradski popovi prekopavaju grobove crnogorskih suverena. "Svojevremeno su razorili grobove nadvojvode Mirka i knjaza Danila zašto su počinioci suđeni i osuđeni".

"A iz Cetinjskoga manastira, ti isti popovi otuđili su panagije crnogorskih mitropolita i prodali ih. Namjerno su to uradilida bi nas lišili dokumentacije koja svjedoči našu državnost i postojanje nas kao naroda", kazao je Mihailo.

To je, smatra on, kao u slučaju razura groba vladike Arsenija, ustvari, bio napad na autoritet države potkopavanjem njene opstojnosti razaranjem unutrašnjih veza i odnosa između građana i države.

"Na takvoj tendecioznoj interpretaciji naše istorije temelje se političke aspiracije velikosrpskih političara i dokazuje pravo Srbije na Crnu Goru", rekao je Mihailo.

On je pozvao vlasti, ukoliko su suverene, da grob vrate u prvobitno stanje.

"Zakonom zaštite i spriječe falsifikovanje istorijskih činjenica, posljedično i njihove interpretacije uperene protiv crnogorskoga suvereniteta", poručio je Mihailo.

Bonus video: