U Herceg Novom obilježen Dan primirja

Uz ponos dolazi i obaveza - ona koja nam nalaže da čuvamo tekovine naših predaka i sjećanja na njih, da im služimo opijela i da se prema njihovim djelima i svemu za šta su se borili odnosimo sa dostojanstvom, kazao je potpredsjednik Opštine Miloš Konjević

1811 pregleda 68 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

U Herceg Novom je danas obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

"Polaganjem vijenaca na spomenik strijeljanim rodoljubima u Prvom svjetskom ratu u Boki Kotorskoj, predstavnici Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori, Matice Boke, kao i više nevladinih organizacija, obilježili su Dan primirja i 102 godine od oslobođenja našeg grada od austrougarske okupacije. Vijence su danas položili predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednici Opštine Vesna Samardžić i Miloš Konjević, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, Matica Boke, organizacije Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta”, “Kolo srpskih sestara”, “Srpski soko, “Karađorđe”, kao i Fudbalski klub Obilić. Obilježavanju Dana primirja prisustvovala je i poslanica u Skupštini Crne Gore Danijela Đurović", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Nakon liturgije u Manastiru Savina, prisutnima su se, kako je saopšteno, obratili iguman manastira sveštenik Makarije Savinski i Olivera Doklestić ispred SPKD “Prosvjeta”, kao i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević.

"Sloboda koju uživamo danas i čiji je Herceg Novi simbol, počiva na junaštvu i žrtvi koju su hrabri oslobodioci podnijeli tokom Prvog svjetskog rata, tokom kojeg su se kao nebrojeno puta do tada slavna srpska i crnogorska vojska borile na strani pravde, protiv agresora i za dobrobit budućih pokoljenja. Na takvu istoriju mi moramo biti ponosni," kazao je Konjević. Naglasio je da "uz ponos dolazi i obaveza". "Ona koja nam nalaže da čuvamo tekovine naših predaka i sjećanja na njih, da im služimo opijela i da se prema njihovim djelima i svemu za šta su se borili odnosimo sa dostojanstvom."

"Odajemo počast svim borcima i nevinim žrtvama Velikog rata, ali i onima koji su položili svoje živote za slobodu i bolje sjutra od Kosovskog boja do današnjih dana", poručio je Konjević.

Bonus video: