Kako pomoći djeci da budu sigurna na Instagramu?

Svaka mreža sa sobom nosi nove trendove i izazove, kako za djecu tako i roditelje

3141 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DoMEn
Foto: DoMEn

Sa razvojem tehnologije imamo osjećaj da briga ali i odgovornost, nas kao roditelja, srazmjerno raste. Činjenica je da se sada svi suočavamo sa istim izazovima, pa i javne ličnosti koje vode svoje bitke kada su društvene mreže i vaspitavanje djece u pitanju.

Prvi primjer koji mi pada na pamet je, poznata pjevačica, Nataša Bekvalac koja je bila dio prenosa uživo na Instagramu, na kom se našla i njena, tada, dvanaestogodišnja ćerka. Naravno, Nataša bivajući majka bez dlake na jeziku je napravila senzaciju o kojoj se danima pričalo. Ona je kasnije podijelila kako čvrstom rukom, ali i odnosom punim razumijevanja, sa ćerkom dolazi do kompromisa. Međutim, kako zaista, mi kao roditelji, možemo uspostaviti balans?

Postavite pravila uz razgovor i razumijevanje

foto: DoMEn

Kada pričamo konkretno o Instagramu, sama platforma je namijenjena djeci starijoj od 13 godina. Pa ako mene pitaš, to može biti odlična smjernica! Činjenica je da je u “naše vrijeme” ovo bilo nezamislivo, međutim, ukoliko iz straha djeci ne dopustiš da idu u korak sa svojom generacijom, velika je šansa da će “krišom pravljenje profila na društvenim mrežama” postati novo iskradanje kroz prozor. Kako bi spriječili ovaj splet okolnosti i pomogli svojoj djeci da se zabave, ali i budu sigurni na Instagramu, bitno je da se pridržavamo ovih stvari:

  1. Razgovaraj sa svojim djetetom Iako zvuči kao kliše, krucijalno je da djeci pružimo podršku ali i razumijevanje za ono što rade online. To je jedini način da stvorimo prostor za dijalog, a njima dozvolimo da spuste zidove i samoinicijativno počnu da dijele sa nama stvari iz svog života.
  2. Postavi pravila uz dogovor Usmjeri djecu na stvari koje je u redu, i koje nikako nije u redu objavljivati na društvenim mrežama. Objasni im da uvijek idu sistemom provjere: svaki put kada žele da objave neku fotografiju ili video, neka razmisle prvo o tome da li bi željeli da je vidiš ti, ili bilo ko van njihovih prijatelja, jer neprikladne objave se danas jako brzo šire internetom. Takođe, kada žele da prokomentarišu nešto svojim vršnjacima, neka razmisle dobro o tome da li bi oni sami željeli da se takav komentar nađe na njihovom profilu.
  3. Obezbijedi sigurnost Čini se da je današnja mantra svih roditelja postala “pazi šta postavljaš online”. Postoji veliki broj podataka koji se lako mogu pronaći na samim fotografijama. Samim tim, važno je djetetu skrenuti pažnju da fotografije na kojima se vide njihovi lični podaci, mjesto stanovanja ili škola izbjegnu. Ovo predstavlja samo dio podataka koje nikako nije dobro postaviti online! Posebna pažnja se mora posvetiti i strogo zabranjenom razgovoru sa strancima, jer se nikada ne zna ko je osoba koja stoji iza datog profila. Naravno, ne zaboravi da ih upoznaš sa načinima na koje se mogu zaštiti od prevara na internetu.

Zaštita koju nudi Instagram

Pored svakodnevnih razgovora koji moramo obavljati sa svojom djecom, znaj da i sama platforma nudi razne mogućnosti zaštite. Kako je Instagram prilično intuitivna mreža, sve ovo se može naći u sklopu podešavanja na našim profilima.

foto: DoMEn

Profili na Instagramu mogu biti privatni ili javni. Privatni profili su ono što se preporučuje svima a posebno osobama mlađim od 18 godina, jer bi “zaključavanjem” svog profila smanjili mogućnost dolaska u kontakt sa nepoznatim ljudima, ali i neugodnim i/ili neprimjerenim sadržajem.

foto: DoMEn

Ukoliko se ipak desi da djeca dođu u kontakt sa ljudima koji šalju neukusne poruke ili postavljaju neprikladne komentare, Instagram nudi rješenje za to! Korisnici mogu blokirati date profile i kontrolisati komentare ispod svojih objava. Klikom na Podešavanja, a zatim na Privatnost, djeca mogu podesiti ko im sve može ostaviti komentar, kao i ko ih može tagovati na fotografijama ili pomenuti u objavama. Takođe, Instagram nudi mogućnost prijave određenih profila ili komentara ukoliko ih smatra neprikladnim. Opcijom Ograničeni mod korisnik može da vidi komentar ili poruku, ali bez odobrenja ona neće biti vidljiva na njihovom profilu.

Kako bi bili sigurni da naša djeca iskoriste ove mogućnosti, prođi sa njima kroz podešavanja, pa zajedno kreirajte zadovoljavajuću kombinaciju komandi. Sjeti se, cilj je da pronađeš savršen balans između kontrole i slobode koje pružaš svom djetetu.

Naravno, svaka mreža sa sobom nosi nove trendove i izazove, kako za djecu tako i roditelje, a mreža koja sada uzima maha i postaje sve popularnija među mlađom populacijom je TikTok. Ta mreža donijela je trend “ludih”, raznobojnih frizura, ali i najraznovrsnijih plesnih pokreta, pa sasvim prirodno, sljedeće pitanje glasi - Kako zaštititi dijete na ovoj mreži?

Ne kaže se tek tako da “dogovor kuću gradi”, zato se nadam da će ti ovi savjeti pomoći da sa svojom djecom dođeš do rješenja koje će im omogućiti zabavu, a tebi bezbrižnost u svijetu društvenih mreža. Svakako, oprez je uvijek poželjan, ali čak i onda kada “spavaš sa jednim okom širom otvorenim”, sjeti se da bez balansa nema zadovoljstva - kako za sve u životu, tako i za pustolovine u nepreglednom internet prostranstvu.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.