TikTok - Kako zaštititi dijete na novoj mreži?

I pored ovih dobrih strana korišćenja TikToka, postavlja se pitanje u kom momentu je najbolje djetetu dozvoliti da bude aktivan korisnik ove društvene mreže

10645 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DoMEn
Foto: DoMEn

TikTok je jedna je od najbrže rastućih društvenih mreža i trenutno je izuzetno popularan među mladima, a upravo istraživanja to potvrđuju i podatkom da 41% korisnika TikTok-a ima manje od 24 godine.

U ovom članku upoznaj ovu planetarno popularnu aplikaciju koja fascinira djecu, nauči kako ih možeš zaštititi uz pomoć alata i opcija koje ova aplikacija pruža i šta je najvažnije da znaju kako bi bezbrižno surfovali onlajn svijetom.

TikTok - aplikacija koja osvaja svijet mladih

Ukoliko o ovoj mreži znaš samo zbog toga što je pominje veliki broj ljudi, ali nemaš aplikaciju i ne znaš kako se koristi, evo najjednostavnijeg objašnjenja:

TikTok je aplikacija koja se koristi za kreiranje i dijeljenje video snimaka. Od početka se najviše koristi za snimanje sinhronizovanja usnama ili plesa uz zvuke trenutno popularnih pjesama. Kreirani video snimci mogu se dijeliti sa prijateljima ili sa širim krugom TikTok korisnika. Kao i kod ostalih društvenih mreža, osnova TikToka je povezivanje sa ostalim korisnicima, a zbog jedinstvenog algoritma, korisnici ove aplikacije imaju mogućnost da relativno lako budu viralno popularni dijeljenjem kreativnog sadržaja.

foto: DoMEn

Osim što je dobar izvor zabave za internet generaciju, i što podstiče kreativnost i sticanje osnovnih vještina kreiranja video sadržaja TikTok služi i kao jedan od načina da se mladi socijalizuju na njima svojstven način, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom virusa korona i preporučenom distancom.

Međutim, i pored ovih dobrih strana korišćenja TikToka, postavlja se pitanje u kom momentu je najbolje djetetu dozvoliti da bude aktivan korisnik ove društvene mreže.

Sam pravilnik korišćenja aplikacije zahtijeva od korisnika da imaju najmanje 13 godina da bi mogli da pristupe ovoj platformi i kreiraju svoj profil. Naravno, mladi često označe da imaju više godina, pa ih ovakvo pisano pravilo ne sprečava da koriste aplikaciju. Ipak, uzimajući u obzir činjenicu da je većina podataka koja se dijeli onlajn uglavnom javno dostupna ostalim korisnicima, kao i neprimjereni sadržaj na koji se može naići, jasno je da godine nisu jedino presudne pri donošenju odluke da li djetetu dozvoliti da napravi svoj profil. Odluka u mnogome zavisi od samostalne procjene roditelja ili staratelja o zrelosti djeteta.

Alati koji nam mogu pomoći da zaštitimo djecu

U našim prethodnim tekstovima smo pisali o opasnostima i negativnim stranama interneta i balansiranoj upotrebi tehnologije, i koliko se naša briga o djeci u offline svijetu, prenosi na sličan način i na online svijet. “Ne razgovaraj sa strancima, vodi računa sa kim dijeliš informacije o sebi, lijepo se ponašaj u društvu…” zapravo su sve pravila koja važe i online. Ako si jedan od onih roditelja koji voli da o svemu sa djetetom razgovara prijateljski, i da se u većini situacija postavi kao njihov vršnjak koji razumije njihove odluke, dobra ideja je da kada ocijeniš da je dijete zrelo da ima Tik-Tok, zajedno napravite nalog i prođete sve važne lekcije o tome kako sačuvati privatnost i biti siguran na aplikaciji kod koje je sve zabava i razonoda. Ali postoje i alati koji nam mogu pomoći u boljoj kontroli.

1. Ograniči pristup nepoznatim osobama

Prilikom registracije za TikTok svaki nalog je podešen kao “javni”. Ovo znači da svako može da vidi podijeljene video snimke. Osim toga, omogućeno je primanje direktnih poruka od strane svih korisnika aplikacije, kao i javno komentarisanje postavljenog sadržaja. Znam, i meni je bilo zastrašujuće saznanje da snimak mog djeteta mogu preko noći vidjeti milioni ljudi ako postane viralan, a onda sam odmah počela da računam i koliko će poruka dobiti, ali onda sam saznala za opciju koja će moje dijete držati u okviu njegovih poznanika i vršnjaka.

Kako bi djeci smanjili mogućnost neželjene interakcije sa nepoznatim i neprovjerenim osobama, trebalo bi da uključimo sva podešavanja privatnosti za naloge koje djeca koriste.

Dva su načina na koji se ovo može učiniti:

  1. podešavanjem naloga sa “javnog” na “privatni” ili
  2. promjenom podešavanja za komentare, duete, reakcije i poruke u „Prijatelji“ umjesto u „Svi“ (ove funkcije je moguće i u potpunosti isključiti).
foto: DoMEn

2. Blokiraj određene termine za pretragu

Imajući na umu da većina sadržaja na TikToku sadrži trenutno popularnu muziku ili mimove, mnogi video snimci uključuju i psovke i tekstove sa seksualnom konotacijom. Osim toga, s obzirom na to da kao i svaku aplikaciju, i ovu koriste osobe različitih godina, moguće je ponekad naići na osobe koje izvode opasne performanse, snimaju i hvale se vršenjem nasilja ili sugestivno plešu ili plasiraju sadržaj koji nije primjeren uzrastu tvog djeteta.

Aktiviranjem opcije “Restricted Mode” možeš ograničiti pojavu neprikladnog sadržaja na nalogu djeteta. Ova opcija omogućava da se djetetu filtriraju neželjene poruke, uvredljivi komentari, daje mu mogućnost blokiranja pretrage određenih ključnih riječi, kao i samih naloga koji se prepoznaju kao neadekvatni ili zlonamjerni.

foto: DoMEn

3. Ograniči vrijeme korišćenja aplikacije

Znam, počela je škola i svi mi roditelji zajedno bijemo bitke između vremena predviđenog za učenje i mobilnih telefona, igrica i društvenih mreža.

Jedna od opcija koja ti može pomoći da djetetu postaviš granicu nudi se u okviru funkcije Digital Wellbeing i omogućava ti ograničavanje vremena provedenog u korišćenju aplikacije. Kao i opcija Restricted Mode, ograničenje vremena je automatski zaštićeno lozinkom, tako da ih djeca ne mogu sama isključiti. Ova opcija ograničava korisnike na korišćenje aplikacije najviše dva sata dnevno, međutim po potrebi to vrijeme možeš smanjiti i na 40 minuta.

foto: DoMEn

4. Uključi “Family Pairing” opciju

Jedna od novina uvedena ove godine u pogledu sigurnosti korištenja TikToka je “Family Pairing” opcija. U okviru nje možeš postaviti vremenska ograničenja, zabraniti neprikladan sadržaj i određivati ko može slati poruke djetetu - sve sa svog mobilnog telefona.

foto: DoMEn

Stalno razgovaraj o važnim temama

Znaj, naša djeca uvijek mogu da imaju dodatan trik - i nakon tvoje zabrane ili samo mjera predostrožnosti, mogu ponovo da instaliraju TikTok i kreiraju novi nalog koristeći drugi broj telefona ili email adresu. Upravo zbog toga, već navedeni načini zaštite i kontrole najčešće nisu dovoljni kako bi se u potpunosti oslonili na njih.

Naša je uloga kao roditelja da djecu naučimo kako da koriste aplikacije, platforme i Internet uopšte, tako da na kraju dana imaju pozitivno onlajn iskustvo. Stoga, kroz aktivnu komunikaciju i rad sa djetetom pokušajmo da zajedničkim snagama dođemo do pravila o količini vremena koje provode na TikTok-u, koga prate i kakav sadržaj postavljaju. Kada djeca učestvuju u procesu odlučivanja i shvate razloge koji stoje iza pravila, veća je verovatnoća da će ih poštovati. Na taj način, ne samo da će poštovati vaš međusobni dogovor, već će i naučiti kako da koristite tehnologiju na siguran i odgovoran način.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.