Neispravni ponuđač je najbolji kupac

Komisija Glavnog grada ocijenila da kompanija nema urednu tendersku dokumentaciju, ali je rangirala na prvo mjesto za kupovinu milionskog zemljišta

25429 pregleda 22 reakcija 7 komentar(a)
Dio DUP-a “Naselje 1. maj”, Foto: Vesko Belojević
Dio DUP-a “Naselje 1. maj”, Foto: Vesko Belojević

Komisija za ocjenu ponuda u postupku prodaje građevinskog zemljišta u naselju 1. maj u Podgorici ocijenila je neispravnom ponudu firme “Metro Invest”, ali je istog dana odlučila da baš toj kompaniji proda milion eura vrijedne parcele.

Drugoplasirana kompanija “Admiral Holding” jedina je dostavila ponudu uz potpunu dokumentaciju, piše u zapisniku o postupku otvaranja ponuda od 15. oktobra, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Za “Metro Invest”, kao i druge ponuđače, komisija je, kako piše u zapisniku, navela da su dostavili “nepotpunu dokumentaciju prema Opštim uslovima iz Javnog poziva za prodaju građevinskog zemljišta”, odnosno da nisu dostavili rješenja o registraciji privrednog društva, što je jedan od uslova konkursa. Direkcija za imovinu Glavnog grada, međutim, odlučila se za ponudu “Metro Investa”, jer je, kako su nedavno kazali redakciji, ta firma ponudila najveću cijenu.

Javni poziv za prodaju tri urbanističke parcele u zahvatu DUP-a “Naselje 1. maj” - 208, 215 i 216, površina 1.093, 1.295 i 1.183 kvadratna metra, Direkcija za imovinu Glavnog grada objavila je 2. oktobra. Na tim parcelama, kako se navodi u pozivu, planirana je namjena “stanovanje većih gustina”. Prema javnom pozivu, minimalna naknada za ponuđene urbanističke parcele iznosila je 343 eura po metru kvadratnom. “Admiral Holding” i “Metro Invest” dostavili su ponude za UP 215 i UP 216, za koje je minimalni iznos naknade za zemljište 444.185, odnosno 405.769 eura.

“Metro Invest” za UP 215 ponudio je 574.980, a “Admiral Holding” 552.965 eura. Prvorangirana ponuda dobila je 100, a drugorangirana 96 bodova. Za UP 216, “Metro Invest” ponudio je 525.252 eura, dok je “Admiral Holding” ponudio 521.703 eura. Prvorangirana ponuda dobila je 100, a drugorangirana 99 bodova.

Iz “Admiral Holdinga”, međutim, odmah su se žalili - usmeno, potom i pisanim prigovorom, navodeći da ponuda “Metro Investa” ne ispunjava opšte uslove javnog poziva.

Prema tekstu javnog poziva, pored ostalog, navodi se da učesnici, ako su pravna lica, treba da dostave naziv i sjedište, dokaz-rješenje o registraciji sa izvodom iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS)...

Pravnik Danilo Ćupić, koji zastupa “Admiral Holding”, ranije je kazao “Vijestima” da “Metro Invest”, čija je ponuda ocijenjena kao najbolja, nije dostavio valjanu dokumentaciju, u skladu sa opštim uslovima javnog poziva, te da su iz te firme priložili samo izvod iz CRPS-a, a ne i rješenje o registraciji iz CPRS.

“Što znači da imenovani ponuđač nije ispunio jedan od opštih uslova za učešće u javnom pozivu”, rekao je on ranije “Vijestima”.

Te navode potvrđuje i zapisnik o postupku otvaranja ponuda koje je održano 15. oktobra, koji potpisuju predsjednik Komisije Dino Kočan, samostalni savjetnik I u Direkciji za imovinu, Ivan Mijović, rukovodilac Sektora za tehničku pripremu i evidenciju Direkcije, Dragica Vidić, samostalna savjetnica I - koordinatorka u Direkciji za imovinu, Milica Radunović, zamjenica zastupnika imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada i Nevenka Krivokapić, samostalna savjetnica I u Direkciji za imovinu.

Na javni poziv, kako piše u zapisniku, stiglo je ukupno šest ponuda - dvije za parcelu 208, te po tri za parcele 215 i 216.

Prema zapisniku, nijedan ponuđač, osim “Admiral Holdinga”, nije dostavio potpunu dokumentaciju.

Iz Glavnog grada ranije su redakciji odgovorili da je, za parcele 215 i 216, za koje su ponude dostavili “Master Inženjering”, “Metro Invest” i “Admiral Holding”, “Metro Invest” ponudio najveću cijenu i da se protiv konačne odluke komisije “može podnijeti tužba Upravnom sudu Crne Gore”.

Iz firme “Admiral Holding”, kako su ranije ispričali “Vijestima”, Komisiji za sprovođenje postupka spornog javnog poziva 2. novembra uputili su i prigovor. Komisija je dva dana kasnije donijela odluku kojom se taj prigovor odbija “kao neosnovan”.

U obrazloženju, u dijelu koji se odnosi na obavezu dostavljanja dokaza-rješenja o registraciji sa izvodom iz CRPS, pored ostalog piše da u javnom pozivu “nije striktno naznačeno da se radi isključivo o rješenju o registraciji privrednog društva u CPRS”.

“Niti se isto može podrazumijevati u konkretnom slučaju. Naime, kako je opštim uslovima javnog poziva 02/20 predviđeno da pravo učešća po javnom pozivu imaju sva domaća i strana fizička i pravna lica, propisivanjem obaveze dostavljanja isključivo rješenja o registraciji privrednog društva u CRPS, unaprijed bi se izvršila direktna eliminacija ponuđača - pravnih lica koja nisu privredna društva, odnosno pravnih lica sa drugačiijim formama organizovanja (ustanove, udruženja, zadužbine, savezi, NVO...) koja ni ne mogu pribaviti, odnosno dostaviti rješenja o registraciji privrednog društva u CRPS, a čije je pravo učešća u predmetnom javnom pozivu upravo propisano opštim uslovima, što bi na kraju prouzrokovalo kontradiktornost teksta javnog poziva, čime bi bilo onemogućeno tretiranje svih učesnika na ravnopravan način”, piše u obrazloženju koje je Direkcija za imovinu Glavnog grada dostavila “Admiral Holdingu” 4. novembra.

Dodaje se i da je “Metro Invest” u ponudama, pored ostalog, dostavio rješenja o registraciji i registraciji za PDV, koja izdaje Vlada-Poreska uprava, PJ Podgorica, izvod iz CRPS.

“Odnosno, da je dostavio dokumentaciju predviđenu opštim uslovima javnog poziva... Svi podaci o privrednom društvu koji su navedeni u rješenju o registraciji privrednog društva su navedeni i u izvodu iz CPRS-a, te rješenje o registraciji privrednog društva ne sadrži nijedan podatak koji nije naveden u izvodu iz CPRS-a i isti sadrži sve podatke o društvu u stvarnom vremenu... Dakle, imajući u vidu da predmetnim javnim pozivom nije decidno navedeno koja su rješenja o registraciji jedan od elemenata za učestvovanje u postupku prodaje, te da su oba ponuđača dostavila dokument-rješenje o registraciji i izvod iz CPRS-a... to je Komisija obje ponude ocijenila kao formalno ispravne”, piše u odgovoru Komisije na prigovor “Admiral Holdinga”.

Iz te firme, kako su ranije kazali “Vijestima”; podnijeće tužbu Upravnom sudu.

Bonus video: