ozbiljna prijetnja demokratiji

CDT: Osnovati fond za borbu protiv dezinformacija

Iz te nevladine organizacije pozvali su sve medije koji su spremni da poštuju pravila profesionalnog novinarstva i transparentnosti funkcionisanja medija da podrže tu inicijativu

4481 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori bi trebalo osnovati fond za borbu protiv dezinformacija koji će pomoći održivost medija, omogućavajući im da unaprijede svoje izvještavanje i promovišu novinarstvo kao posao koji se radi isključivo u javnom interes, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz te nevladine organizacije pozvali su sve medije koji su spremni da poštuju pravila profesionalnog novinarstva i transparentnosti funkcionisanja medija da podrže tu inicijativu.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević kazala je da gotovo svaki važan događaj pokreće talase dezinformacija iza kojih stoje različiti akteri ili zainteresovane strane.

„Litije, pandemija koronavirusa, izbori, formiranje nove Vlade, smrt mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića, čak i izbori u Sjedinjenim Američkim Državama uzrok su za širenje medijskih manipulacija koje nanose ozbiljnu štetu društvu“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, dezinformacije su postale ozbiljna prijetnja demokratiji i društvenom razvoju, „zbog čega su mnoge zemlje započele niz različitih aktivnosti kako bi odgovorile na ovaj problem i poboljšale otpornost društava“.

„Međutim, Crna Gora nije među tim državama, i u prethodnih nekoliko godina, osim generalne osude i etiketiranja medija koji objavljuju dezinformacije, Vlada nije preduzela aktivne korake u borbi sa ovim fenomenom“, ukazala je Kovačević.

Kako je navela, CDT je, na osnovu dokumentacione baze formirane kroz rad platforme Raskrinkavanje.me, ali i komparativne analize modela koje implementiraju razvijene demokratije, već davao predloge za zakonodavne i institucionalne promjene.

„Ali i za pokretanje saradnje sa medijima i drugim zainteresovanim akterima u borbi protiv dezinformacija“, dodala je Kovačević.

Prema njenim riječima, jedan od tih predloga je i pokretanje posebnog Fonda za podršku medijima u borbi protiv dezinformacija, koji bi se finansirao iz državnog budžeta.

„Iz Fonda bi bili podržani projekti medija koji su usmjereni na provjeru tačnosti činjenica u okviru redakcija, uključujući finansiranje novinara, obuku osoblja, uvođenje novih alata i tehnologija za provjeru činjenica“, pojasnila je Kovačević.

Ona smatra da su snažni i nezavisni mediji presudni za razvoj zdrave demokratije, „i u vremenu „post-istine““.

„Mediji koji proizvode tačne, pouzdane i kvalitetne vijesti, oni koji znaju da su moguće greške i spremni su da ih priznaju, već dugo su ugroženi od politički ili ekonomski motivisanih kreatora dezinformacija, pojedinaca i organizovanih grupa koje ih šire i svojim djelovanjem guše medijski prostor i onemogućavaju kvalitetno i objektivno informisanje građana“, ukazala je Kovačević.

Iako, kako je navela, danas provjeru činjenica (fact-checking) rade najčešće specijalizovane organizacije, "to je koncept koji je potekao upravo iz medija, početkom prošlog vijeka".

Prema njenim riječima, danas samo neke velike redakcije imaju namjenske osobe za provjeru činjenica, ili čak velike timove, poput onoga u njemačkom Der Spiegelu.

"Većina medija, usljed ubrzavanja objavljivanja informacija i ekonomskih problema koji ih pogađaju, suočena je sa smanjenjem resursa za internu provjeru i profesionalnu brigu, te svu odgovornost nose autori članaka“, rekla je Kovačević.

O tome, kako je kazala, najslikovitije govori činjenica da se dešavalo da su novinari, u prethodnom periodu, hapšeni zbog objavljivanja dezinformacija

„Usvajanje naše inicijative treba da prati dijalog između Vlade i predstavnika medija o mogućim modelima saradnje uz javno demonstriranje posvećenosti suzbijanju dezinformacija, kroz neku vrstu sporazuma ili zajedničke izjave“, rekla je Kovačević.

Ona je navela da novi Zakon o medijima predviđa budžetsko finansiranje projekata u oblasti informisanja preko Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

„Međutim, promocija medijske pismenosti i medijskog profesionalizma je tek jedna i nizu i to posljednja stavka za koju se mogu opredijeliti sredstva iz ovog Fonda“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da CDT razumije aktuelni ekonomski trenutak.

„Ali smo uvjereni da izdvajanje relativno malog iznosa novca i kreiranje posebnog fonda za borbu protiv dezinformacija ne bi bio trošak nego investicija u demokratiju koja bi se višestruko vratila. Ovo društvo više nema vremena da čeka na promjene“, zaključila je Kovačević.