MANS odgovorio Glavnom gradu: Bavite se sramnom zamjenom teza

"Potreba da se zaštiti gradska imovina od delinkvencije je apsolutno jasna i bliska svakom dobronamjernom građaninu, ali isto se može raditi isključivo u skladu sa zakonom, a ne proizvoljno i uz kršenje jednog od najosjetljivijih prava građana"

14535 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Oštećeno igralište iza zgrade ‘'Simpo'’, Foto: Podgorica.me
Oštećeno igralište iza zgrade ‘'Simpo'’, Foto: Podgorica.me

Odgovorni iz Glavnog grada Podgorica navode da su zbog prijave NVO MANS bili prinuđeni da obustave snimanje javnih površina i građana koji na njima borave posredstvom video nadzora uvedenog u okviru pilot projekta na 10 lokacija, zbog čega se sada otuđuje i devastira gradska imovina, uključujući i dječija igrališta.

To se navodi u reagovanju MANS-a na tvrdnje iz Glavnog grada da je ta NVO "kriva što su vandali oštetili igralište".

"Ipak, gradska uprava svjesno prećutkuje činjenicu da je sistem video nadzora bio uveden bez saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZZLP), što znači da su se podaci prikupljali i obrađivali suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, koji između ostalog štiti i pravo na privatnost. Jednostavnije rečeno, podgorička uprava je nezakonito snimala, obrađivala i čuvala podatke, pride ne poštujući nijednu od odredbi zakona koji štiti pravo na privatnost stanovnika ovog grada, što je u konačnom potvrđeno i od strane AZZLP".

Iz MANS-a su podsjetili da su u julu podnijeli inicijativu AZZLP-u, nakon što je ustanovljeno da je na mnogim mjestima video nadzor bio postavljen bez neophodnog obavještenja o tome da se isti vrši.

"Nakon toga, AZZLP je krajem jula ove godine Službi za zajedničke poslove Glavnog grada Podgorica naložio da izbriše do tada prikupljene snimke, ali i da prestane sa obradom ličnih podataka do pribavljanja zakonom predviđenih saglasnosti, i da ih o tome obavijesti. Kako Glavni grad Podgorica za više od dva mjeseca nije ni pokušao da ispoštuje zakonsku proceduru i pribavi saglasnost, osim što je u međuvremenu postavio neophodna obavještenja, AZZLP je u oktobru 2020. godine gradskim ocima naložio da uklone kamere i obrišu u međuvremenu prikupljeni materijal", saopšteno je iz MANS-a.

Tada je, kako dodaju, i MANS poslao pitanja Službi za zajedničke poslove Glavnog grada u vezi sa time zašto u međuvremenu nije ispoštovana zakonska procedura.

"Dodatno, pitali smo gradsku upravu i zašto insistira na nezakonitom prikupljanju podataka o građanima i uporno se oglušuje o preporuke AZZLP-a, ali odgovore nikada nismo dobili. Potreba da se zaštiti gradska imovina od delinkvencije je apsolutno jasna i bliska svakom dobronamjernom građaninu, ali isto se može raditi isključivo u skladu sa zakonom, a ne proizvoljno i uz kršenje jednog od najosjetljivijih prava građana, što bi svaka odgovorna gradska uprava morala da zna. Spočitavanje uništavanja dječijih igrališta i izdvajanja novca za popravke istih MANS-u, uz svjesno izbjegavanje da se pomene da je video nadzor ukinut zbog kršenja zakona predstavlja još jednu zamjenu teza u nizu od strane aktuelne gradske uprave, koja populističke poteze koji najčešće nemaju uporište u zakonu sve češće pokušava da zamaskira demagogijom i prebacivanjem krivice na drugoga", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: