Bez prava na odmor zbog buke i zagađenja

Iz “Matebo Group” firme “Vijestima” su potvrdili navode mještana Gornje Gorice i najavili da posao sele na drugu lokaciju

7949 pregleda 5 komentar(a)
“Matebo Group” koristi objekte nekadašnje klanice, Foto: Privatna arhiva
“Matebo Group” koristi objekte nekadašnje klanice, Foto: Privatna arhiva

Dvadesetak mještana podgoričkog naselja Gornja Gorica podnijeli su Osnovnom tužilaštvu prijavu protiv preduzeća “Matebo Group”, navodeći da zbog djelatnosti koju to preduzeće obavlja u blizini njihovih kuća, žive “bez prava na odmor nakon radnog dana, bez mirnih vikenda i praznika”, a da su “buka, zagađivanje životne sredine i vazduha... posebna priča”.

Prethodno su se, kako se navodi i u prijavi, obraćali Poreskoj upravi, Komunalnoj, Ekološkoj i Tržišnoj inspekciji, Komunalnoj policiji, Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), a to dopisivanje sa institucijama traje preko godinu dana.

Iz “Matebo Group” firme “Vijestima” su potvrdili navode mještana i, kao što su to više puta rekli i njima, najavili da posao sele na drugu lokaciju.

“Za pet... deset dana”, obećali su iz te firme.

U prijavi, mještani su naveli da je osnovna djelatnost preduzeća “Matebo Group” proizvodnja metalnih konstrukcija i djelova konstrukcija, a da ta firma čiji je vlasnik Ljubiša Kuč, već gotovo dvije godine radi u gradskom naselju Gornja Gorica, u Majevičkoj ulici, u iznajmljenim objektima “koji ne posjeduju građevinsku, odnosno upotrebnu dozvolu”.

U prijavi su naveli i da je, prema podacima Uprave za nekretnine, u pitanju parcela čiji je vlasnik Sead Marić, a da su na parceli stari objekti bivše klanice. “U kojima je rad zabranjen još 2011. godine”, tvrde mještani.

Prijavljeni kao zanatska radnja
Prijavljeni kao zanatska radnjafoto: Privatna arhiva

Prije tri godine, lokaciju je, kako su kazali, iznajmilo preduzeće “Caković Company” iz Danilovgrada, vlasnika Slavka Cakovića, koji je na betonsku ogradu dogradio nastrešnice i organizovao rad stovarišta građevinskog materijala.

“Takođe bez dozvola. Od početka 2019. ovu lokaciju koristi ‘Matebo Group’. Objekti na ovoj lokaciji podliježu procesu legalizacije i privođenju namjeni, shodno zakonskom dokumentu DUP Gornja Gorica 1 - izmjene i dopune. Namjena prostora u ulici je pretežno porodično stanovanje. Svojom djelatnošću preduzeće apsolutno degradira kvalitet života građana zbog prekomjerne uzemirujuće buke od raznih uređaja za rezanje i obradu metala, zagađenja životne sredine i vazduha od isparavanja elektroda prilikom zavarivanja djelova konstrukcija i od farbe prilikom farbanja. Zbog neuslovnosti objekata rad se obavlja uglavnom na otvorenom - rezanje, obrada, zavarivanje i farbanje. Radnici rade kad i kako njima odgovara. Količine obrađenog metala na ovoj lokaciji mjere se šleperima. Ovo nije industrijska zona, ne možemo više trpjeti ovakvo stanje, živimo bez osnovnog prava na spokojan život u domovima”, navode mještani u prijavi, uz koju su priložili i audio i video snimke.

Opisali su i svu komunikaciju sa institucijama, koje su ih upućivale jedna na drugu, a nijedna se, kako su naveli, nije proglasila odgovornom niti je riješila njihov problem.

Poreskoj upravi, mještani su prvu prijavu uputili u oktobru 2019. Ta prijava odnosi se na, kako su naveli, poslovanje preduzeća u nelegalnim objektima bez odobrenja za rad. Poreskoj su uputili i više zahtjeva za slobodan pristup informacijama (SPI), kojim su tražili kopije zapisnika o inspekcijskom nadzoru, te kopiju rješenja o registraciji objekata. Poreska je, kako navode, odbila sve njihove zahtjeve. Iz resora održivog razvoja, kojem su takođe uputili zahtjev za inspekcijski nadzor - kontrolu građevinske, odnosno upotrebne dozvole za objekte, nisu ni dobili odgovor. Iz Komunalne inspekcije su se jednom proglasili nenadležnima na prijavu u kojoj su, kako navode, detaljno opisali nepravilnosti na lokaciji, nisu dobili odgovor.

Kasnije im je, kako tvrde, inspektor Željko Brnović u telefonskom razgovoru kazao da mu nije jasno zbog čega niko od inspekcija nije pokrenuo postupak, a da je njemu poslovođa firme “Matebo Group” saopštio da se preduzeće seli na drugu lokaciju i da zbog toga on neće pokretati postupak. Šestog oktobra mještani su od Brnovića tražili da dostavi pismeni odgovor - odgovor su dobili, ali se Brnović “proglasio nenadležnim i navodno nikoga nije zatekao na lokaciji. Naravno, bez detalja koje je iznio prilikom telefonskog razgovora. Sada je sredina novembra, preduzeće se ne seli, već i dalje nesmetano radi. Drugog novembra istovaren je šleper željeza”, navode mještani i dodaju da su dalje upućeni na Tržišnu i Ekološku inspekciju.

“Ekološkoj inspekciji uputili smo se više od pet prijava, a na prvu smo odgovor dobili nakon tri i po mjeseca. Proglasili su se nenadležnima za buku na lokalnom nivou. Tako smo saznali da buka koja utiče na nervni sistem čovjeka ima državni i lokalni nivo. Ignorisan je primarni problem - zaštita životne sredine i vazduha. U drugom su ponovo ignorisali problem zagađivanja i pozvali se na Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu. Ukazali smo da se ovaj Zakon odnosi na objekte koji se planiraju i grade, što ovdje nije slučaj. Direktno na email Veselinke Zarubice (glavna inspektorka) upućivali smo audio i video snimke sa lokacije i tražili sastanak, ali nismo dobili odgovor”, navode mještani, dodajući da je Ekološka inspekcija reagovala tek pošto su proslijedili snimak farbanja na otvorenom, da su zabranili farbanje, ali da je “nelegalna lakirernica nastavila da radi”.

Nenadležnom su se pozvali i u Komunalnoj policiji, te uputili mještane na Tržišnu inspekciju.

“Prvu prijavu podnijeli smo 30. januara, a u odgovoru od 7. februara, inspektor konstatuje da ‘Matebo Group’ radi u svojstvu zanatske radnje, za izradu proizvoda od kovanog gvožđa. Naveo je i da je sankcionisao preduzeće i vlasnika zbog nepodnošenja Prijave zanatlije. To nas je revoltiralo, jer to nije zanatska radnja, pogotovo ne za izradu proizvoda od kovanog gvožđa. Uputili smo prigovor, nakon čega nam je odgovoreno da je vlasnik podnio prijavu. Tržišna inspekcija dopustila je grubu zloupotrebu Zakona o zanatstvu... prilikom kontrolnog pregleda, inspektor nije zatražio na uvid dokumentaciju koju preduzetnik nije upisao u Prijavi zanatlija - Rješenje o upotrebi objekta i Vodnu dozvolu. Preduzeće je nastavilo da obavlja osnovne djelatnosti samo na osnovu nepotpune Prijave zanatlije”, navode mještani, koji su Tržišnoj inspekciji 9. novembra podnijeli i prijavu o zloupotrebi Zakona o zanatstvu i zahtjev za preduzimanje mjera protiv preduzeća “Matebo Group”.

Nezadovoljni zbog načina na koji nadležni tretiraju njihov problem, uvjereni su da “to preduzeće neko štiti”.

“Ovakvo nepoštovanje zakona, odugovlačenje, ignorisanje problema građana, prikrivanje činjenica, izbjegavanje pokretanja postupka protiv preduzetnika prosto obeshrabruje. U našoj ulici svakodnevno se suočavamo sa činjenicom da je jedno preduzeće jače od države, njenih zakona i institucija. U slučaju ‘Matebo Group’ prekršeno je više zakona, svi inspektori imaju ovlaštenja da kontrolišu poslovnu dokumentaciju subjekata nadzora. Umjesto toga, samo su prebacivali nadležnosti jedni na druge”, poručuju mještani.

Redakcija je imala uvid u svu dokumentaciju koja je proslijeđena i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Bonus video: