OBJAVLJENA KUMULATIVNA INCIDENCIJA OD 14. DO 27. NOVEMBRA

IJZ: U Podgorici za dvije sedmice koronom zaraženo 3.112 osoba

Na drugom mjestu po broju novozaraženih za 14 dana je Nikšić – 865 osoba, a na trećem Bar koji za isti period ima 397 novozaraženih.

33298 pregleda 168 reakcija 9 komentar(a)
IJZCG, Foto: Luka Zeković
IJZCG, Foto: Luka Zeković

U Podgorici je za dvije sedmice koronavirusom zaraženo 3.112 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Na drugom mjestu po broju novozaraženih za 14 dana je Nikšić – 865 osoba, a na trećem Bar koji za isti period ima 397 novozaraženih.

Iz IJZ su podsjetili da se sa pooštravanjem mjera započelo na teritoriji cijele države i da će centralizovane i pooštrene mjere trajati sve do 08. decembra.

Sistem semafora je, kažu, informativnog karaktera.

“Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu od subote 14. novembra u 00:00 sati do i zaključno sa petkom 27. novembrom u 24:00 sata, izračunate su vrijednosti 14-dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

foto: IJZ

Najmanje zaraženih u ovom periou zabilježeno je u Šavniku i Gusinju, gdje su registrovana po tri slučaja.

Mjere koje su na snazi do 8. decembra su: 

1. Zabrana kretanja od 19 časova do pet ujutru uz predefinisane izuzetke - obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru.

3. Zabrana teritorijalnog kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika.

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 18 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.

8. Rad fitnes centara za rekreativce - uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za osobe koje nisu članovi istog domaćinstva.

Preporučujemo za Vas