Gradiće novi centar u Solilima

Projekat je odobren za finansiranje na drugom po redu pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore

8282 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rezervat prirode Solila kod Tivta uskoro će dobiti moderan objekat Centra za posjetioce i drugu neophodnu opremu zahvaljujući IPA projektru prekogranične saradnje, čiji je jedan od korisnika i JP Morsko dobro, koje upravlja tim rezervatom.

Projekat je odobren za finansiranje na drugom po redu pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Ukupni budžet projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375 eura, od čega 1.309.319 eura predstavlja donaciju iz EU fondova koji obezbjeđuju kofinansiranje u iznosu od 85 odsto. Preostalih 15 odsto ukupne vrijednosti kofinansiraju projektni partneri.

Budžet za aktivnosti JPMD iznosi 422.329 eura od čega je 358.980 eura donacija EU, dok će JPMD iz svojih sredstava opredijeliti 63.350 eura.

“Planom korišćenja sredstava JPMD za 2021. godinu opredijeljen je iznos od 34.000 eura za kofinansiranje aktivnosti koje će se realizovati tokom naredne godine. Predviđeno je da se sve projektne aktivnosti kroz ovaj program realizuju u roku od 24 mjeseca. Realizacija projekta je započela 1. novembra“, rečeno je “Vijestima“ u JPMD.

Objekat koji će se sastojati od info pulta za pružanje informacija posjetiocima, višefunkcionalne sale koja će služiti kao izložbeni i prostor za organizaciju radionica i prezentacija, te krovne terase sa prostorom za posmatranje. Za objekat Centra, JPMD izradilo je projektnu dokumentaciju, pribavilo neophodne saglasnosti i dozvolu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. Centar za posjetioce biće opremljen savremenom multimedijalnom i interaktivnom opremom za predstavljanje prirodnih i kulturnih vrijednosti rezervata, opremom za organizaciju radionica i prezentacije, fiksnim durbinima na terasi, meteo stanicom, promotivnim materijalom.

Bonus video: