Pljevlja: Završena fasada na deset zgrada

Stanari u Pljevljima će narednu godinu dočekati u energetski efikasnijim objektima

5055 pregleda 4 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Opština
Pljevlja, Foto: Opština

Opština Pljevlja završila je rekonstrukciju fasada na deset zgrada u centru grada, pa će njihovi stanari narednu godinu dočekati u energetski efikasnijim objektima.

Iz Opštine su saopštili da se “očekuje sanacija još jedne zgrade u Skerlićevoj ulici, za čiju rekonstrukciju je u toku odabir ponuđača”.

Osim saniranih fasada, na društvenim zgradama je o trošku države izvršena zamjena stolarije, ulaznih i balkonskih vrata, ograda na terasama i zamjena oluka, dok su shodno svojim mogućnostima stanari zamijenii bravarije u zgradama kolektivnog stanovanja.

Kroz program energetske efikasnosti, Vlada je za ovu namjenu iz budžeta države za 2019. godinu opredijelila pomoć Opštini Pljevlja u vrijednosti od 490.000 eura. Pomoć se odnosila za uređenje fasada u glavnoj ulici, odnosno za implementaciju mjera energetske efikasnosti na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Kako je saopšteno iz Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja, za ove poslove je do sada utrošeno 393.000 eura sa uračunatim PDV-om, a radove je izvodila pljevaljska građevinska firma “Tehno-gradnja“.

“Imajući u vidu činjenicu da su se radovi izvodili na objektima koji su pravljeni prije nekoliko decenija, a u kojim je zbog dotrajalih fasada i fasadnih otvora trošeno više energije za zadovoljenje životnih potreba, a prema proračunu energetske efikasnosti zgrada, količina potrebnog energenta za grijanje zgrada iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici smanjiće se za pet do sedam procenata. Nakon što je sprovedena tenderska procedura, uskoro se očekuje izbor i uvođenje u posao izvođača radova na zgradi u Skerlićevoj ulici, a predviđeni iznos za ove radove je 73.723 eura”, kazali su u Direkciji

Bonus video: