Bahati koncesionari i njihovi zaštitnici da stanu sa sječom

Osumnjičeni su, kako se navodi u prijavi, da su 2019. i 2020. godine odbili da primijene zakonske propise i odredbe, u dijelu određivanja takozvane bafer zone uz granicu NP “Durmitor” u rejonu sela Bosače, od objekta NP, takozvana Uljara, do vrha Mali Štuoc, koji je pod posebnom zaštitom. U tom dijelu, tvrde potpisnici prijave, nije dozvoljenaa eksploatacija šume

10345 pregleda 10 komentar(a)
Posječena šuma kod Malog Štuoca, Foto: Privatna arhiva
Posječena šuma kod Malog Štuoca, Foto: Privatna arhiva

Mještani sela Bosača, turistički radnici Žabljaka, Građanska inicijativa “Dalje nećeš moći” i građani Žabljaka podnijeli su krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima protiv odgovornih u Upravi za šume i Nacionalnim parkovima zbog omogućavanja sječe šume bjelopoljskom preduzeću “Pelengić trejd” u blizini Nacionalnog parka Durmitor.

Osumnjičeni su, kako se navodi u prijavi, da su 2019. i 2020. godine odbili da primijene zakonske propise i odredbe, u dijelu određivanja takozvane bafer zone uz granicu NP “Durmitor” u rejonu sela Bosače, od objekta NP, takozvana Uljara, do vrha Mali Štuoc, koji je pod posebnom zaštitom. U tom dijelu, tvrde potpisnici prijave, nije dozvoljenaa eksploatacija šume.

“Oni su ignorisali i prikrili zakonsku obavezu da primijene Zakon o šumama, Prostorni plan NP ‘Durmitor’, kao i obavezne smjernice UNESCO-a u dijelu određivanja granica bafer zone, u šumama kojima upravlja Uprava za šume, koja se nalazi u granici zaštitne zone NP“, navodi se u prijavi.

Osumnjičeni su, stoji u prijavi, omogućili da “Pelengić trade” iz Bijelog Polja započne sječu zaštitne šume u količini od 2000 metara kubnih. Sječa šume nije dozvoljena dok se ne ustanove granice zaštitne zone.

Takav način izigravanja zakona, navode podnosioci, posebno je opasan jer su ovlašćeni organi sebi dali za pravo da zloupotrijebe svoje ovlašćenje, ignorišući zakonsku obavezu.

“To nijesu više greške u određivanju šumskih odjela, već široki zahvat kriminalne volje sa pozicija odlučivanja i opasno rizikovanje, ali i sa velikim nagradama u slučaju uspjeha. Zaštitna šuma i bafer zona ne smije se sjeći dok se ne ustanovi prostorni obuhvat specijalne zone zaštite, tj. bafer zone. Nikada do sad za decenije postojanja NP nije pokušavana sječa ovih zaštitnih zona, i ovo je očigledno prvi pokušaj obestrvljenih i bahatih koncesionara, ali i njihovih zaštitnika spremnih na sve, pa i na rizik vjerovatno znajući da će ih njima bliski klanovi zaštititi od krivičnog gonjenja“, navodi se u prijavi.

Bonus video: