Muke Sulejmana i Drage ulcinjska vlast ne vidi

Broj računa za pomoć je Draga Šandal, Erste banka: 540-3215038664. Uplate iz inostranstva moguće su na: OPPOMEPG, Erste Bank AD Podgorica, Podgorica ME, ME25540000003215038664, Draga Šandal, Česki kamp, Ulcinj, Montenegro.

40588 pregleda 114 reakcija 13 komentar(a)
Draga i Sulejman Šandal, Foto: Privatna arhiva
Draga i Sulejman Šandal, Foto: Privatna arhiva

Narušenog zdravlja, bez struje i pitke vode, Draga i Sulejman Šandal od 112 eura godinama žive u ulcinjskom naselju Donji Štoj.

“Dvadeset godina bez struje i 18 bez vode”, kaže Draga i dodaje da im je pristup vodi nedavno obezbijedio komšija koji živi u inostranstvu, “a tu je kod nas kao dijete ljetovao nekad”.

Draga i Sulejman pričaju da su u Ulcinj kao izbjeglice došli iz Foče, 17. maja 1992. godine. Tada su smješteni u jednu od baraka, koja je danas i jedina u tom naselju. I koju je Draga, da se ne poruši, jedne prilike pridžavala i “potkočila” svojim tijelom.

“Imali smo tamo dva stana i oba su izgorjela. Mi smo pobjegli da ne bi moj muž ratovao. Moj muž je bio prosvjetni radnik. On nije htio da ratuje. Gdje će prosvjetni radnik ratovati i ubijati djecu i ljude”, kaže Draga, rodom Pivljanka, iz Šćepan Polja, zahvaljujući čemu makar ona danas ima pasoš i ličnu kartu Crne Gore.

“I to sam na muku izvadila”, kaže.

Njihove sugrađanke Amina Škrijelj i Irma Murić pokrenule su nedavno akciju prikupljanja pomoći, kako bi bračni par Šandal mogao da iseli iz neuslovne barake i dobije novi dom.

“Draga Šandal i njen muž su narušenog zdravstvenog stanja. Draga je preživjela srčane i moždane napade, boluje od šećera. Ovaj bračni par nema nikakvo materijalno primanje. Njihova baraka nema struju i pitku vodu, a pritom i prokišnjava. Njih dvoje su na rubu egzistencije, jer Dragina bolest zahtijeva skupe ljekove”, kazala je “Vijestima” Irma Murić.

Baraka u kojoj žive Šandali
Baraka u kojoj žive Šandali foto: Privatna arhiva

Draga Šandal ispričala je “Vijestima” da je u naselju gdje su danas suprug i ona, bilo i drugih baraka, da su one porušene.

“Mi smo ostali sami, brinuli o sebi... ja stvarno ne mogu... veliki mi je šećer, evo sad ništa ne vidim. Sad mi je bio šećer 18,3”, priča ona...

Dodaje i da je, pošto je izbjegličko naselje zatvoreno, za druge obezbijeđen smještan, ali da ona i Sulejman i njihova djeca nisu dobili ništa.

Priča i da im je ranije obećano da nađu plac, a da će nadležni da im sagrade kuću.

“Nađite plac, mi ćemo vam napraviti, tako su nam govorili iz Komesarijata. Bila je ovdje i voda i struja, sve su oni isključili”, kazala je ona.

Iz Centra za socijalni rad (CSR) za Bar i Ulcinj, kazali su “Vijestima” da je porodica Šandal na njihovoj evidenciji, a da je za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih lica nadležnost lokalne samouprave.

Iz Opštine Ulcinj nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

“Porodica Šandal na evidenciji je CSR za opštine Bar i Ulcinj, Područna jedinica Ulcinj više godina unazad - kao podnosioci zahtjeva: za jednokratnu novčanu pomoć, podnosioci zahtjeva za dodatak na njegu i pomoć i drugih zahtjeva iz osnovnih materijalnih davanja”, rekao je redakciji direktor barskog Centra Slobodan Đonović.

Kazao je i da je stručni radnik CSR vodio razgovor sa Dragom i Sulejmanom u vezi sa podnošenjem zahtjeva za materijalno obezbjeđenje.

“Ali da zbog prihoda koje Sulejman ostvaruje kao penzioner (penzija iz Bosne i Hercegovine) koji prelaze visinu prosječnih mjesečnih prihoda za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje za porodicu sa dva člana, nisu ispunjavali uslove za priznavanje prava”, rekao je Đonović.

Sulejman Šandal prima 112 eura penzije iz BiH.

Prema riječima Đonovića, Sulejman i Draga izdržavaju se od povremenih i sezonskih poslova. Kaže i da Sulejman radi kao stražar na plaži, ali i da bračni par Šandal ima dvoje punoljetne djece, koja žive u inostranstvu.

“A koji su prema Porodičnom zakonu Crne Gore ‘dužni da izdržavaju svoje roditelje koji su nesposobni za rad, a nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje ili ih ne mogu ostvariti iz postojeće imovine’. U slučaju da djeca nisu u mogućnosti da izdržavaju roditelje, utvrđuje se da lice koje je dužno da daje izdržavanje nije u mogućnosti da izdržava lice nesposobno za rad, što se nije moglo provjeriti, jer isti nisu dostavili potrebnu dokumentaciju”, rekao je Đonović “Vijestima”.

Draga je redakciji kazala da ona i suprug, dok god su mogli sami da se izdržavaju i rade, i dok su bili dobrog ili makar boljeg zdravstvenog stanja nego sada, nisu tražili pomoć.

“Dok nije imao moždani i srčani udar prije pet, šest godina, Sulejman je radio”, kaže Draga.

I za sina koji sa ženom i djetetom živi u Sarajevu, kaže da od njega ne očekuju pomoć:

“Kako će on da nam pomogne od svojih 300 eura, ali bi i on volio da smo zajedno”.

Kazao je i da je Sulejman Šandal bio korisnik dodatka na njegu i pomoć na određeno vrijeme - od 1. juna 2017. godine do 31. maja 2018, a da mu to pravo nije produženo “shodno nalazu, ocjeni i mišljenju prvostepene socijalno-ljekarske komisije”.

Zahtjev je, kako je rekao, predala i Draga Šandal, ali komisija ni njoj nije odobrila dodatak na njegu i pomoć.

“Draga i Sulejman Šandal su se dva puta obratili ovom Centru sa zahtjevom za odobravanje jednokratne novčane pomoći i isti su bili pozitivno riješeni. Zadnji zahtjev je bio 26. novembra”, rekao je Đonović, dodajući i da će CSR i dalje nastojati da pruža pomoć toj porodici, “u skladu sa Zakonom”.

Bračni par Šandal, kako je rekao Đonović, Centru za socijalni rad nikad se nije obratio u vezi sa rješavanjem stambenog pitanja, niti im je, dodaje on, ikad Centar mogao i obećati nešto slično, jer to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

“Rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih lica u nadležnosti je lokalne samouprave, te stoga nije moglo biti ni obećano od strane ove ustanove da će ista obezbjediti zemlju i sagraditi objekat za stanovanje”, rekao je Đonović. Irma Murić i Amina Škrijelj mole da se pomogne bračnom paru Šandal.

“Svi koji su u mogućnosti, koliko ko može, da pomognu da se ovim ljudima sagradi dom, da ostatak života provedu u miru”.

Broj računa za pomoć je Draga Šandal, Erste banka: 540-3215038664. Uplate iz inostranstva moguće su na: OPPOMEPG, Erste Bank AD Podgorica, Podgorica ME, ME25540000003215038664, Draga Šandal, Česki kamp, Ulcinj, Montenegro.

Bonus video: