Milica pravi kolekciju djetinjstva: Petogodišnjakinja skuplja sličice, figurice i igračke

Iako i Miličino kolekcionarstvo košta, djevojčica sa osmijehom kaže da tata mnogo više novca troši na svoje kolekcije, kao i da se njih dvoje nikada ne svađaju oko tog čija kolekcija je bolja, zanimljivija i skuplja

19172 pregleda 582 reakcija 4 komentar(a)
U kolekciji i albumi sa sličicama: Milica, Foto: Svetlana Mandić
U kolekciji i albumi sa sličicama: Milica, Foto: Svetlana Mandić

Moram kući ranije, doći će mi novinarka - imam intervju, kazala je petogodišnja Milica Roganović iz Nikšića svojoj tetki.

Spremno je dočekala novinarku i ponosno pokazala kolekcije “pez figurica” i onih iz “kinder jaja”, “lino igračkica”, “Barbika”, albuma sa sličicama, bajki... Naizgled, ništa neobično za jedno dijete.

Svi su u djetinjstvu imali makar po neku kolekciju.

Međutim, Milici je kolekcionarstvo u genima i nada se da će biti uspješnija u tome od tate Boška.

Zasada su to kolekcije onoga što i priliči jednoj petogodišnjoj djevojčici, a kasnije možda, kao i otac, bude kolekcionar nikšićkih uspomena.

Otac i kćerka sakupljaju, majka zadužena za prašinu: Roganovići
Otac i kćerka sakupljaju, majka zadužena za prašinu: Roganovićifoto: Svetlana Mandić

“Kolekcionar je onaj koji sakuplja sličice i svašta nešto“, objašnjava Milica.

A njen tata već 15 godina sakuplja baš “svašta nešto“ - stare razglednice, prije svega grada pod Trebjesom, knjige, fotografije, akcije...

Bavi se filatelijom, a sakuplja čak i modele vatrogasnih kamiona i automobila.

“Od tatinih kolekcija najviše mi se sviđaju fotografije i vatrogasna vozila. Kada sam imala dvije godine, počela sam sa mojim kolekcijama. Prvo su to bile sličice za album Životinjsko carstvo. Ispunila sam dva albuma i sada popunjavam treći. A tu su i Frozen i Lol albumi“, priča Milica dok lijepi sličice.

Objašnjava da je od proizvođača, kao nagradu za popunjene albume, dobila pakete slatkiša i lutke.

Onda su na red došle “pez figurice”, kojih ima oko 50, pa dvadesetak “Barbika”, “Zdravoljupci” i više od 300 igračkica iz “kinder jaja”.

Knjiga, posebno bajki, kaže da ima dosta, da ne voli da ih broji, kao i malih “Zabavnika” koje je nekada sakupljao tata, a danas ona.

Dio Miličine kolekcije
Dio Miličine kolekcijefoto: Svetlana Mandić

Mama Nađa je zadužena da “briše prašinu“ sa silnih kolekcija, da sa kćerkom pravi razne kreacije od papira, šišarki, cvjetova, kao i da za praznike ukrasi stan.

“Nikada joj nijesam nametao da počne sa pravljenjem svojih kolekcija, ali priznajem da sam ‘uskakao’ kada bi joj neka igračkica iz određenih serija prifalila i nabavljao ih trgovinom na Internetu. Naravno da joj ništa nećemo nametati. Zasada smo obezbijedili njeno kolekcionarsko mjesto u stanu, a ako bude željela, kada odraste, ozbiljnije time da se bavi - ima šta, kada su kolekcije u pitanju, i od oca da naslijedi“, kaže Boško koga već odavno smatraju “arhivarem“ nikšićkih uspomena i rizničarom bogate prošlosti grada pod Trebjesom koji preko razglednica “priča“ neispričanu istoriju Nikšića.

“Milica me njenim albumima vratila u djetinjstvo pa sam skoro i ja uzeo neki fudbalski album da popunjam. Padam čak u iskušenje da albume iz mog djetinjstva koje sam sakupljao, a više ih nemam, kupim preko Interneta“.

Iako i Miličino kolekcionarstvo košta, djevojčica sa osmijehom dodaje da tata mnogo više novca troši na svoje kolekcije, kao i da se njih dvoje nikada ne svađaju oko tog čija kolekcija je bolja, zanimljivija i skuplja.

Mama Nađa je učiteljica i kaže da voli Miličinu preciznost, kao i to što hoće sve da nauči. Dodaje i da je korona prekinula prve baletske korake njene kćerke.

“Naučila sam neke pokrete iz ‘Labudovog jezera’“, ponosno ističe Milica.

Dok sa mamom ukrašava stan, sa tatom oplemenjuje Trebjesu.

U prvoj akciji pošumljavanja učestvovala je prošle godine.

“Bila sam na četiri-pet akcija. Volim Trebjesu i volim da zasadim moje drvo. Svaki put upoznam i nove drugare, a kada je bila prošla akcija, povela sam i brata od tetke“, kaže mala kolekcionarka.

Otkrila je tajnu da bi voljela da sakuplja novogodišnje figurice, a da će, kada krene u školu, nastojati da poveća kolekciju knjiga.

Na rastanku je pitala kada će izaći “intervju“ da kupi svoj primjerak “Vijesti“ koji će čuvati za uspomenu.

I njen otac je prije desetak godina dao prvi intervju baš za “Vijesti“, pa im potpisnica ovih redova dođe kao “porodični novinar“.

Bonus video: