Biznis inkubatori šansa za preduzetnike iz RE populacije

Kroz projekte koje su podržali italijanski Crveni krst i Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, pripadnici RE populacije će biti osnaženi da samostalno i legalno privređuju i zarađuju za svoju porodicu

2993 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Forimiranje biznis inkubatora na Koniku predstavlja jedinstvenu šansu za pripadnike romske i egipćanske (RE) populacije da započnu samostalne preduzetničke djelatnosti, saopšteno je na njihovom otvaranju.

Kroz projekte koje su podržali italijanski Crveni krst i Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, pripadnici RE populacije će biti osnaženi da samostalno i legalno privređuju i zarađuju za svoju porodicu.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, saopštila je da je njih devet dobilo priliku da razviju biznise i budu osnaženi da samostalno privređuju i zarađuju, kao i ostali crnogorski građani, prenosi PR centar.

„Crveni krst je, u prvoj godini poslovanja, svim korisnicima biznis inkubatora obezbijedio besplatnu upotrebu prostorija, komunalija, alata i materijala, podržao ih u procesu registracije i dobijanja rješenja o radu, dok će im Glavni grad obezbijediti besplatne usluge agencije za finansijsko polovanje i osnažiti ih da ubuduće samostalno obavljaju poslove”, kazala je Dubak.

Ona je dodala da su tokom novembra preduzetničke poslove započela četiri frizera, dva električara i po jedan stolar, kozmetičarka i šnajderka.

„Otvaranju inkubatora su prethodile obuke za 30 osoba iz RE populacije na temu zapošljavanja i olakšanog pristupa tržištu rada, kao i obuke za određene zanate u okviru kojih je 25 odraslih obučeno za prižanje frizerskih usluga, izradu nakita, za baštovane, sobarice, stolare, molere i keramičare”, navela je Dubak.

Delegat italijanskog Crvenog krsta u Crnoj Gori, Flavio Ciriaci, smatra da je danas istorijski dan za pripadnike RE populacije koja živi na Koniku, te da otvaranje biznis inkubatora u ovoj regiji predstavlja veoma važnu prekretnicu za kratkoročni i dugoročni socio-ekonomski razvoj RE zajednice.

„Prvi put na Koniku, nakon 20 godina od obezbjeđivanja prvog smještaja za pripadnike romske i egipćanske populacije, ova zajednica je dobila priliku da započne svoje biznise i radne aktivnosti”, kazao je Ciriaci.

On je dodao da da će biznis inkubatori na Koniku biti kamen temeljac za društveno-ekonomski razvoj Podgorice i da će privlačiti nove resurse i partnere iz neprofitnog i biznis sektora.

Programska koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore, Marta Perković, navela je da je ukupna vrijednost dva projekta, čiji je cilj realizacija aktivnosti koje doprinose poboljšanju ekonomskog statusa RE zajednice, blizu 140 hiljada eura.

„Ti projekti su trajali godinu i po i imali su za cilj, ne samo da pomognu zapošljavanju RE populacije na Koniku, već da doprinesu njihovom osposobljavanju u domenu zapošljavanja, naročito kada su u pitanju zanatske djelatnosti", rekla je Perković.

Jedan od predstavnika RE populacije, Hetaj Škeljzen, već punom parom radi u svojoj stolarskoj radionici.

„Već 20 godina sam u Crnoj Gori. Radio sam u podrumu, nijesam imao ni alata, a sada sam dobio sve što treba. Počeli smo prije mjesec da radimo i već ima posla“, kazao je Hetaj.

U blizini stolarske, nalazi se i krojačka radnja u kojoj radi Pakiza Pajazitaj.

„Na kurs za krojačicu sam išla tri mjeseca i naučila sam da šijem. Upravo šijem maske. Baš mi je lijepo ovdje", kazala je Pajazitaj.

Električar Isenaj Sadik, koji je dobio svoju radionicu, neizmjerno je zahvalan Crvenom krstu što mu je omogućio da od sopstvenog rada hrani porodicu.

„Puno mi znači što imam svoj posao i nadam se da će posla biti više kada prođe epidemija koronavirusa", kazao je Sadik.

Bonus video: