Medijske slobode i bezbjednost novinara visoko na listi prioriteta Vlade

"Slobodni i objektivni mediji pokretači su napretka, čuvari demokratije i razvoj", istakao je šef crnogorske diplomatije

6242 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Medijske slobode i bezbjednost novinara visoko su na listi prioriteta Vlade, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Šef crnogorske diplomatije je, kako je saopšteno iz ministarstva, danas učestvovao na okruglom stolu „Bezjednost novinara i pitanje nekažnjivostiʺ u okviru onlajn Svjetske konferencije o slobodi štampe, koju su u Hagu organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Holandije i Unesko.

Radulović je kazao da će novoizabrana Vlada biti posvećena poštovanju i promociji ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući medijske slobode i bezbjednost novinara.

"Mediji su nezamjenljiv stub svakog demokratskog društva, posebno oni koji teže da postignu evropske standarde. Ovo ključno pitanje biće visoko na listi prioriteta naše Vlade", rekao je Radulović.

Kazao je da se trend kršenja slobode izražavanja i mišljenja pogoršava trenutnom globalnom zdravstvenom krizom, te da negativna kretanja treba zaustaviti bez odlaganja.

"Slobodni i objektivni mediji pokretači su napretka, čuvari demokratije i razvoja. Stoga im moramo obezbijediti uslove za tačno izvještavanje bez straha i prepreka, istovremeno obezbjeđujući da poštuju etiku i principe neširenja lažnih vijesti i dezinformacija", rekao je ministar.

Na toj liniji, kako se dodaje u saopštenju, ukazao je na potrebu sprječavanja nasilja nad novinarima i obavezu država u sprovođenju brzih i efikasnih istraga.

"Iako je zaštita novinara unutrašnja odgovornost svake države, jedino kroz saradnju i zaštitu principa i demokratskih vrijednosti možemo stvarati koalicije za zaštitu slobode štampe i bezbjednosti novinara širom svijeta", zaključio je Radulović.

Sastanku, koji je organizovan povodom Svjetskog dana slobode štampe, prisustvovalo je više od 50 ministara, a u fokusu razgovora su bila pitanja bezbjednosti novinara, nezavisnih medija i odgovornosti država u tom kontekstu.

Bonus video: