Medenica: Ljudska prava niko ne smije negirati

Predsjednica Vrhovnog suda uputila je poziv građanima i institucijama da se zajednički borbe protiv nepravde, netolerancije i ekstremizma

2842 pregleda 24 reakcija 28 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Građani i građanke treba da budu svjesni činjenice da su u svakom demokratskom društvu neprikosnoveni i najvažniji, a da sistem mora da omogući ostvarivanje njihovih prava, poručila je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima – prvi je član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Dakle, ljudska prava svaki pojedinac stiče rođenjem bez obzira na naciju, pol, jezik, vjeroispovjest, političko, neko drugo mišljenje, ili bilo koji drugi oblik različitosti i niko ih ne smije negirati, jer su ta prava ustavna i zakonska obaveza“, kazala je Medenica.

Ona je ocijenila da se, uprkos napretku koji je Crna Gora ostvarila na tom polju, mora nastaviti rad na stvaranju efikasnih mehanizama za poštovanje prava i bezbjedno izražavanje svih vrsta posebnosti.

Predsjednica Vrhovnog suda uputila je poziv građanima i institucijama da se zajednički borbe protiv nepravde, netolerancije i ekstremizma.

Bonus video: