"Čistoća": Hot pokušava da izbjegne svoju odgovornost

Iz "Čistoće" su kazali da su u krivičnoj prijavi iznijeti netačni navodi, kako činjenično tako i formalno

8310 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradsko preduzeće "Čistoća" d.o.o. Podgorica reagovalo je na tekst "Kartice za gorivo otkrivaju zloupotrebe?".

Reagovanje prenosimo integralno:

"U tekstu objavljenom u Nezavisnom dnevniku „Vijesti“, u srijedu 9.decembra 2020.godine, pod naslovom „Kartice za gorivo otkrivaju zloupotrebe?“ građanima su lica na koja se odnosi navodno podnesena krivična prijava prezentirani kao osuđenici, a u najmanju ruku okrivljeni za navode iz toga teksta.

Kompletna sadržina navodne krivične prijave, o kojoj nijesmo obaviješteni, već se upoznajemo sa njenim tekstom, je netačna odnosno u istoj su iznijeti netačni navodi, kako činjenično tako i formalno.

Prije svega, pojašnjavamo da nije sporno da je ovo pravno lice zaključilo Ugovore o javnoj nabavci sa ponuđačem „Lukoil Montenegro“ d.o.o. Podgorica, koji ugovor proizvodi pravno dejstvo u skladu sa njegovim odredbama. Isti nije ni na koji način prekršen niti u tom pravcu postoji bilo kakav dokaz.

Sadržina ugovora kompatibilna je prethodnim ugovorima zaključenim u postupku javne nabavke sa istim ponuđačem, a svakako je u skladu sa uslovima tendera. Po tim pravnim poslovima „Čistoća“ d.o.o Podgorica ima pravo da raspolaže sa robom koju isporučuje „Lukoil Montenegro“ d.o.o. u skladu sa svojim potrebama i procesom rada. Što se konkretno člana 7 ugovora tiče i navoda da je on izmijenjen obavještavamo javnost da je u pitanju ugovorni odnos u obligacionom pravu ograničen uslovima tendera koji su ispoštovani, pa ne postoji nikakva forma niti posebni akt koji nalaže ovom Društvu da novi ugovor mora biti identičan u riječi sa svakim prethodnim. Navođenje tih okolnosti kao propusta je maliciozno, i pokušaj zbunjivanja javnosti opširnim i nekonkretnim tekstom. Jedino što je obavezno jeste da bude u skladu sa uslovima tendera i opštim obligacionim pravilima, što je ovdje bio slučaj. Svako rapolaganje gorivom evidentirano je kako kod dobavljača tako i kod našeg Društva, gdje postoji u litar precizna evidencija o upotrebi goriva. Ta upotreba vrši se u skladu sa karticama, korišćenjem istih koje na završnom mjesečnom izvještaju bivaju sve uredno evidentirane, pa je postupak sipanja goriva potpuno transparentan i jasan. Broj kartica i način njihovog izdavanja reguliše ovo Društvo u skladu sa svojim potrebama i ne postoji nikakvo sipanje goriva osim kartice, kao i dozvoljenog raspolaganja za svaku karticu posebno.

Moramo se posebno osvrnuti na postupanje novinara koje nažalost nije bilo u skladu sa kodeksom novinarske etike, iz više razloga. Kao prvo, o tekstu koji je objavljen uopšte nisu kontaktirani, osim Čađenović Andrije niti jedno od lica koje je obuhvaćeno vašim tekstom i navodnom prijavom. Novinarska etika vam je nalagala da nas upoznate jasno sa temom koja će biti predmet vašeg teksta. Kako to nijeste učinili već se naše izjašnjene bazira samo na činjenici da nismo upoznati sa krivičnom prijavom, to na ovaj način kod javnosti formirate pogrešan utisak o našem pasivnom držanju. U crnogorskoj javnosti pasivno držanje ne nailazi na odobrenje, a ono je moglo biti izbjegnuto da ste nas uredno upoznali sa predmetom vašeg teksta, jer je naš rad zakonit i transparentan.

Suprotno tome, odgovorno lice ovog Društva i ostale pomenute u tekstu, predstavili ste potpuno paušalno kao lica koja nezakonito raspolažu sredstvima Društva sa takvom tendencijom u tekstu kao da se radi o sadržini optužnice ili krivične presude a ne navodne krivične prijave koju može sastaviti bilo koje lice sa iznošenjem neistina.

Sigurni smo da će nadležni organi, ukoliko je ovakav postupak uopšte pokrenut, sa lakoćom doći do zaključka da je sadržina prijave neistinita. Kada to bude slučaj ovom Društvu stoje na raspolaganju krivične prijave radi lažnog prijavljivanja krivičnog djela, koje možemo u zakonskim okvirima iskoristiti, a svakako je utisak da je rezultat ovog pisanja pokušaj Denisa Hota da izbjegne svoju odgovornost i da se revanšira menadžmentu ovog Društva za nesporne propuste u radu pojedinih lica u ovom pravnom licu koje u skladu sa zakonom uredno sankcionišemo. Međutim, istina je na našoj strani, što će se u slučaju postupka uvjeriti nadležni organi, a za iznošenje neistina i podnošenje lažnih prijava svako ko tako postupa će snositi zakonite posljedice", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: