Miranović: PMF i ovu godinu završava kao lider na UCG po broju objavljenih naučnih radova u svjetskim bazama

Miranović je naveo da, iako u otežanim uslovima, nastavnici i saradnici nijesu zanemarili bitan segment svog profesionalnog napredovanja – nauku

6357 pregleda 4 komentar(a)
Miranović, Foto: UCG
Miranović, Foto: UCG

Prirodno-matematički fakultet (PMF) i ovu godinu završava kao lider na Univerzitetu Crne Gore (UCG) po broju objavljenih naučnih radova u svjetskim bazama, rekao je dekan tog fakulteta Predrag Miranović.

On je kazao da to rezultira i visokim rangiranjem istraživača po citiranosti, a samim tim doprinosi i međunarodnoj prepoznatljivosti UCG.

Miranović je naveo da, iako u otežanim uslovima, nastavnici i saradnici nijesu zanemarili bitan segment svog profesionalnog napredovanja – nauku.

“Imamo 27 aktivnih međunarodnih projekata, od čega je 19 bilateralnih, jedan nacionalni i sedam međunarodnih”, rekao je Miranović.

On je kazao da je na nedavno završenom konkursu Ministarstva nauke za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte u dijelu prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih oblasti nauke PMF dobio šest projekata od ukupno 35, koji su ocijenjeni sa više od 80 poena, i to po dva iz oblasti fizike, matematike i biologije.

“Dobili smo veći broj bilateralnih projekata sa Austrijom i Slovenijom, čak šest projekata sa našeg fakulteta je dobijeno u okviru nacionalnih projekata, a početkom godine je počeo sa radom i Centar za biomedicinska istraživanja, u okviru kojeg dvije istrazivačke grupe sa našeg fakulteta imaju svoje radne pakete”, naveo je Miranović.

Kako je kazao, izazovi u protekloj godini su bili brojni, ali je glavni onaj koji je pokolebao i na neki način usporio cio svijet - pandemija.

“U novonastalim okolnostima bili smo prinuđeni da u nekim slučajevima potpuno izmijenimo dosadašnju praksu rada, bilo da su u pitanju nastava ili laboratorijske vježbe, ali i provjere znanja”, rekao je Miranović.

On smatra da su dobrom organizacijom, razumijevanjem i po principu dogovora, u dobroj mjeri očuvali dva značajna faktora - kvalitet stečenog znanja i nastavnog procesa.

“Nadamo se boljim danima i da će se pandemija u nekoj mjeri smiriti, kako bismo se vratili što normalnijem funkcionisanju, kako u pogledu nastave, tako i u pogledu nauke”, zaključio je Miranović.

Bonus video: