Traže istragu i smjenu menadžmenta barske bolnice

Predstavnici porodica ističu da njihova borba ima "mnogo veći smisao od bilo kakvog obračuna" ili ličnog motiva za personalizaciju odgovornosti

5746 pregleda 118 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Porodice jednog broja preminulih pacijenata, liječenih u barskoj Opštoj bolnici od Kovida-19, zatražile su hitnu istragu slučaja svih preminulih od te bolesti i smjenu cjelokupnog menadžmenta te zdravstvene ustanove.

Navode da su održali sastanak sa ministarkom zdravlja Jelenom Bojović Borovinić, i da su "po prvi put primljeni sa poštovanjem koje naši preminuli zaslužuju", uz pristup ministarke koja je, kako su kazali, "zapravo bila građanin koji je prošao našu golgotu."

"Osnovanost sumnji o postojanju propusta u postupanju doktora koji liječe pacijente u 'Barskoj bolnici' je opravdana i utemeljena na zajedničkom iskustvu porodica koje su prolazile tokom tamošnjeg boravka njihovih najmilijih. Mjera odnosa doktora u 'Barskoj bolnici' sa našim najmilijim se ogleda, možda najbolje ogleda, u kesi za smeće koja im je preminulima stavljana na glavu. Ovakvu 'etiku' ne poznaje zdrav razum. Ono što je polazna osnova za propuste doktora 'Barske bolnice' su dvije činjenice: prva je ta da je sama bolest nepoznanica ali da kao takva ne smije biti alibi za kršenje Hipokratgove zakletve i Zakona o zdravstvenoj zaštiti; druga je porazna činjenica da prethodna Vlada i zdravstvrene institucije nijesu ustanovile, prihvatile i primjenile jedinstveni Protokol o postupanju sa COVID pacijentima. To je prepušteno određenim institucijama da same određuju navodno 'konsultujući' se između sebe", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su dokazali da, sve i da su postojali jasni protokoli, nije bilo personalizacije nad pacijentima koji su preminuli i da su bili prepušteni sami sebi.

"Postojanje protokola je od izuzetne važnosti kako bi se utvrdilo kršenje ili nepostupanje po njima, što je osnov za pokretanje istrage. Na osnovu dosadašnjih dešavanja sumnjamo da tužilaštvo želi da ovu istragu otvori i da je onda što prije zatvori, kako se ne bi u nekom narednom periodu mogla voditi kvalitetna i istraga bez političkog uticaja. Stoga ćemo vrlo brzo održati sastanak sa Ministrom pravde, ljudskih i manjiskih prava, jer smatramo da su ovom slučaju prekršena osnovna ljudska prava i slobode."

Predstavnici porodica ističu da njihova borba ima "mnogo veći smisao od bilo kakvog obračuna" ili ličnog motiva za personalizaciju odgovornosti. "Ovdje je došlo do sistemskog propusta zasnovanog na donosiocima odluka, koje su se pokazale štetne. Naši cilj je i da se Barska bolnica oslobodi od politike jer to uništava samu bolnicu, rastjeruje kvalitetan i deficitaran kadar", poručuju oni.

Saradnja sa tužilaštvom je, kako su kazali, moguća tek nakon dobijanja odgovora od ministarke zdravlja na postavljena pitanja. "Do tog trenutka dajemo šansu i očekujemo od COVID tima 'Barske bolnice' da se povuče, podnesu ostavke i saopšte nam punu istinu. Da su li i pod pritiskom prihvatili odgovornost za nešto zašto nisu niti kvalifikovani niti stručni da rade.. Ako smo u ovom broju nezadovoljni radom određenih doktora onda oni ne mogu da ostanu na tim pozicijama samo zato jer su članovi bilo koje partije", navodi se u saopštenju.

Predstavnici porodica navode da su sljedeća pitanja postavili ministarki Borovinić Bojović:

1. Ko je odgovoran za donošenje odluke da se barska bolnica proglasi kovid centrom?

2. Da li je izvršena analiza stanja kadrovskog potencijala, doktori, sestre tehničari, logisitika, neophodnih za liječenje kovid pacijenata u barskoj bolnici

3. Koji protokli za liječenje kovid pacijenta se primjenjuju u barskoj bolnici u pisanoj formi i da li isti postoje na nacionalnom nivou

4. Koji su kvalitet i nivo zdravstvene njege u jedinicama intezivne njege i obučenost kadra za rukovanje respiratorima, i kojim pacijentima od preminulih je respirator bio uključen

5. Da li je postojala saradnja između Kliničkog centra Crne Gore i bolnice u Baru za prihvat pacijenata sa teškom kliničkom slikom, i ako nije, "ko je svjesno dozvolio da naši najmiliji umru u nehumanim uslovima bez adekvatne zdravstvene njege"

6. Da li postoji nacionalni protokol o postupanju sa tijelima umrlih od kovida

7. "Zbog neprestanog mijenjanja terapije, koja nam nije poznata, da li je nad nekim od pacijenata koji su preminuli mjerena koncetracija lijeka koji primaju u krvnoj plazmi"

8. Koji je standard u sadržaju posmrtnog pisma

9. Ko su članovi komisije koja je obavljala inspekcijski nadzor nad radom barske bolnice i koji je sadržaj izvještaja

10. Da li su dvije medicinkse sestre u smjeni dovoljne da pokriju kapacitete kovid odjeljenja, posebno za dio u kojem se nalaze sobe za intezivnu njegu

Saopštili su da zahtijevaju:

1. Smjenu postojećeg menadžmenta barske bolnice i uvođenje prinudne uprave

2. Dovođenje adekvatnog medicinksog kadra, ljekara, i medicinskog osoblja, s posebnom pažnjom nad jedinicama intezivne njege

3. Pokretanje detaljne istrage od strane Ministarstva zdravlja nad slučajevima svih preminulih od kovida sa detaljnom dokumentacijom i komparativnom analizom sa slučajevima iz Kliničkog centra Crne Gore.

4. Uspostavljanje humanog odnosa između porodica pacijenata i ljekara u cilju obavljanja komunikacije i davanja vjerodostojnih informacija

5. Pokretanje incijative o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom bi se "zabranilo ljekarima da se bave aktivno politikom i strukom u isto vrijeme".

Bonus video: