Krivokapić i Mitrović da ispitaju ko je aminovao gradnju

Bivši gradonačelnik Budve zatražio da se preispita Statisov posao u Miločerskom parku, posebno dozvola da gradi stanove za prodaju

28100 pregleda 81 reakcija 14 komentar(a)
Hotel niče u Miločerskom parku, Foto: Vuk Lajović
Hotel niče u Miločerskom parku, Foto: Vuk Lajović

Poslanik Demokrata i bivši gradonačelnik Budve Dragan Krapović zatražio je od premijera Zdravka Krivokapića i ministra ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića da ispitaju kako je izdata dozvola za gradnju u Miločerskom parku.

Nekadašnji prvi čovjek Budve taksativno je naveo kako je, uprkos protivljenju Opštine, Vlada na čijem je čelu bio Duško Marković učinila sve da investitoru dozvoli da gradi stanove za prodaju.

Kompanija “Adriatic properties“ grčkog bizsnismena Petrosa Statisa uveliko gradi na mjestu starog, novi hotel “Kraljičina plaža“ sa depadansima - apartmanima za tržište. Mještani Pržna proteklih dana su protestovali i najavili da, ukoliko građevinska inspekcija resora kojim rukovodi Mitrović ne bude zaustavila gradnju, da će blokirati gradilište. Aktuelni gradonačelnik Budve

Marko Carević je u petak sa skupštinske govornice kazao da mu je Mitrović saopštio da će radovi biti zaustavljeni, ali građevinska operativa tokom vikenda je intenzivno radila.

“Smjenom vlasti i izborom prve demokratske Vlade, stekli su se uslovi da se pozabavimo ‘razvojnim’ vizijama i konkretnim projektima DPS-a, prije svega u turizmu. Pokušaću da ukažem na, blago rečeno, zabrinjavajuće odluke bivše Vlade na čelu sa Duškom Markovićem, ali i na zakonodavnu aktivnost bivše većine koja je dijelom postavila osnov za takvo, pogubno djelovanje Vlade. U drugom dijelu im nije pomoglo ni to što je prethodna većina u Skupštini Crne Gore dizala ruke po diktatu. Ni to im nije bilo dovoljno, nego su i nakon donošenja naručenih zakona i planova, kršili iste jer očigledno nisu znali da zamisli investitora sprovedu u dijelo“, naveo je Krapović u otvorenom pismu, u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

On je kazao da će se za početak pozabaviti vrlo aktuelnim projektom “Kraljičina plaža“.

“Interesantno je da su investitori u postupku prijave gradnje vješto izbjegavali da u projektnoj dokumentaciji navedu stvarnu namjenu objekta, i ne samo kada je u pitanju ovaj projekat, nego i drugi takođe. Investitori HTP ‘Miločer’ i ‘Adriatic properties’ u idejnom projektu na osnovu kojeg je i dobijena saglasnost glavnog državnog arhitekte ne pominju mješoviti model poslovanja budućeg hotela. Takođe, ni u glavnom projektu koji je predat Opštini Budva u postupku regulisanja naknade za komunalno opremanje se ne pominje mješoviti model poslovanja. Da pojasnim, mješoviti model poslovanja hotela, prema pravilniku nekadašnjeg MORT-a omogućava investitoru da proda dio objekta, najviše do 50 odsto ukupnih smještajnih kapaciteta ‘hotela’. Jasno je da takva, prikrivena stanogradnja za privilegovane investitore ne znači ništa u smislu turizma i doprinosa destinaciji, već upravo suprotno, trošimo resurse građana Crne Gore kako bismo napunili ionako pune džepove ili eventualno oprali nečiji prljav novac. Posebno je upitno i neprihvatljivo da se to radi u Miločerskom parku, dragulju Crne Gore. Na drugoj strani, namjera investitora nije ostvarivanje samo tog ‘benefita’ DPS zakonodavstva, nego da i dalje, uz podršku Vlade i MORT-a izbjegava plaćanje naknade za komunalno uređenje zemljišta. Istinski progres po mjeri DPS-a, nema šta“, istakao je Krapović.

Dodao je da tek nakon što su prijavili gradnju i uz podršku Vlade Duška Markovića uveliko počeli da grade ‘hotel’, Vlada pristupa izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“U tim izmjenama i dopunama, u julu 2020. ovaj tip poslovanja (mješoviti) hotela uvrštava u zakonski okvir i definiše obavezu investitora da za posebne djelove objekta koji su predmet prodaje plati komunalije u cjelosti, zajedno sa pripadajućim parking prostorom. Očigledna je namjera investitora i Vlade da uvođenjem novog termina ‘hotel sa mješovitim modelom poslovanja’, a koji u tom trenutku Zakon ne prepoznaje, isti svrstaju u grupu hotela sa 4-5* jer se isti smatraju ‘objektima od opšteg interesa’ i kao takvi su oslobođeni plaćanja komunalija. Realno, u pitanju je kondo hotel i, kao prvo, skandalozno je graditi tako nešto u Miločerskom parku, a, kao drugo, za kondo hotele postoji obaveza plaćanja komunalija“, naglasio je Krapović.

Prema njegovim riječima, kada je počela gradnja, počeli su i protesti mještana i građana Crne Gore, zajedno sa lokalnim vlastima.

“Međutim, reakcija MORT-a i Vlade DPS-a bila je kao da je sve regularno i da mi, građani, nemamo osnova za pritužbe koje upućujemo nadležnima. Sada je došlo vrijeme da to provjerimo, odnosno da to uradi nova, 42. Vlada Crne Gore, Vlada koja je imenovana glasovima predstavnika istih tih građana koji su protestovali u Miločerskom parku prošle godine. Zato, od nove Vlade, premijera Krivokapića i ministra Mitrovića zahtijevamo da u hitnom postupku preispitaju kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je izvršena prijava građenja u Miločerskom parku. U tom postupku treba preispitati zakonitost saglasnosti glavnog državnog arhitekte, a sve po prijavi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva u kojoj je naveden niz prekoračenja urbanističko-tehničkih uslova, a odnosi se na indeks zauzetosti i izgrađenosti na parcelama na kojima se gradi ‘hotel’“, istakao je Krapović.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu

Krapović je naglasio da je cijeli slučaj prijavljen Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je krivičnu prijavu odbacilo.

“Na kraju, sve što sam naveo je samo dio nezakonitosti, a ima i mnogih drugih koje su u vezi sa ovim projektom. Sve je prijavljeno SDT-u u prijavi nekadašnjeg potpredsjednika Opštine Budva Marka Markovića, a koju je SDT po automatizmu odbacio. Vjerujem da prijeko potrebne promjene neće zaobići ni VDT i SDT, pa će ta prijava biti ponovo podnesena kada se za to steknu uslovi”, naveo je Krapović.

Bonus video: