UCG: Iskontrolišite prvo naše, pa finansijsko poslovanje NVO

Iz Univerziteta su kazali da dosljedno poštuju propise i djeluju isključivo u okviru svojih zakonskih nadležnosti i statutarnih ovlašćenja

4148 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Fnansijsko poslovanje Univerziteta Crne Gore (UCG) je transparentno i dostupno na zvaničnom sajtu kroz finansijski plan i plan javnih nabavki za tekuću godinu, kao i finansijske izvještaje za prethodne godine - isti se javno, transparentno i blagovremeno dostavljaju na uvid i postupanje nadležnim državnim organima.

To je saopšteno iz Univerziteta, nakon što su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) ranije danas kazali da su uputili premijeru i nadležnoj ministarki Inicijativu za sprovođenje eksterne revizije UCG za period od 2017. do 2020. godine.

"Moramo priznati da nam ponestaje strpljenja da odgovaramo na copy-paste tekstove jedne te iste NVO i njihove konstantne pokušaje omalovažavanja ugleda UCG, koja je svoj ugled, tačnije reputaciju, gradila na malicioznim narativima i za koju je upitno čime je dokazala svoju upotrebnu, a kamoli dodatnu vrijednost za crnogorsko društvo. Što se tiče ugleda i rezultata UCG, sa zadovoljstvom ćemo ih opet podsjetiti da se UCG nikad uspješnije nije pozicionirao u međunarodnim akademskim krugovima i na svjetskim rang listama, da nikada više novca nije povukao iz evropskih naučnih i obrazovnih fondova u Crnu Goru putem dobijenih projekata i intenzivne međunarodne saradnje i da se nikada više nije ulagalo u univerzitetsku infrastrukturu, naučno-nastavnu opremu i kadrovske resurse, a sve u cilju unapređenja uslova učenja i rada naših studenata", navodi se u saopštenju.

Iz UCG-a su naglasili da rade transparentno i da se sve odluke Senata i Upravnog odbora objavljuju u biltenima UCG, koji su dostupni na sajtu i vidljivi svim zainteresovanim.

"Takođe, i finansijsko poslovanje je transparentno i dostupno na sajtu kroz Finansijski plan i Plan javnih nabavki za tekuću godinu, kao i Finansijski izvještaji za prethodne godine. Isti se javno, transparentno i blagovremeno dostavljaju na uvid i postupanje nadležnim državnim organima. Ne sumnjamo da su predstavnicima te iste NVO ove teme izuzetno bliske i poznate. To im, doduše, ponajmanje daje za pravo da izigravaju moguće i samoprozvane sudije i dželate, da raznim natpisima obmanjuju crnogorsku javnost nekompetentnim interpretacijama. Posebno nemaju nikakav kredibilitet da osuđuju instituciju koja dosljedno poštuje propise i djeluje isključivo u okviru svojih zakonskih nadležnosti i statutarnih ovlaštenja", dodaje se u saopštenju.

Iz UCG-a podsjećaju da su, u cilju unaprjeđenja poslovanja u javnom interesu, u junu inicirali reviziju poslovanja službenim dopisima Državnoj revizorskoj instituciji, cijeneći, kako su kazali da bi kontrola DRI kao eksterne bila u funkciji dodatnog unaprjeđenja rada i poslovanja Univerziteta, što je u interesu svih subjekata u vezi sa obavljanjem djelatnosti od javnog interesa.

"Iako smo tada dobili zvaničnu informaciju da DRI obavlja reviziju na osnovu prethodno donešenog godišnjeg plana koji se donosi do kraja tekuće godine za narednu godinu, da bismo stali na kraj ovakvom malicioznom i populističkom pisanju pojedinih NVO javno, i mi, opet pozivamo sve institucije sistema da kroz eksterne revizije provjere zakonitost rada najstarije visokoobrazovne institicije u Crnoj Gori, a nakon toga molimo ih da provjere zakonitost rada NVO", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: