Odlazak studenata u SAD neizvjestan

Agencije već prodaju W&T program i očekuju da će do ljeta 2021. biti drugačija situacija sa koronavirusom

10942 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencije koje organizuju odlazak i rad studenata u Sjedinjenim Američkim Državama tvrde da će se program organizovati prema uobičajenim procedurama, iako u ambasadi SAD ne znaju da li će i ako hoće kako će ovaj program biti nastavljen, niti kada će početi sa izdavanjem odgovarajućih viza.

U okviru programa “Work&Travel”, gotovo 2.000 studenata iz Crne Gore ide ljeti na četvoromjesečni boravak širom SAD, gdje imaju priliku da upoznaju američku kulturu, steknu radno iskustvo i zarade. U zavisnosti od znanja engleskog jezika, dobijaju poslove u turističkim kompleksima, te rade kao konobari, recepcioneri, pomoćni kuvari, spasioci…

Ovog ljeta neki studenti izgubili su dio uloženog novca zbog otkazivanja programa usljed pandemije koronavirusa.

Janko Bošković iz agencije “Atic+” rekao je da će sljedeće nedjelje početi vakcinacija na pojedinim mjestima u Americi, tako da se nada da će situacija na proljeće biti mnogo povoljnija.

„Nama su svi sponzori još u septembru automatski poslali ponude, s tim što će manji broj poslodavaca doći uživo da radi intervju, nego će više biti onlajn forma. Ti poslovi nisu ugroženi, jer ne ugrožavaju Amerikance, već su namijenjeni drugačijoj radnoj snazi. Američki poslodavci su nam i tokom cijelog ljeta slali mejlove da se nađe način da pošaljemo studente kako bi spasli njih i svoje firme koje su i tokom pandemije radile, a koje dosta zavise od studenata“, rekao je Bošković.

Bošković je rekao i da je interesovanje studenata ove godine dosta slabije, ali i da su gotovo sve grane privrede pogođene pa tako i ova.

Iz američke ambasade su “Vijestima” kazali da je predsjedničkom proklamacijom potpisanom u junu obustavljen ulazak određenih stranih državljana u Sjedinjene Države uključujući suspenzije “J” vize povezane sa W&T programom. Saopšteno je da taj proglas ostaje na snazi do 31. decembra 2020. godine i u ovom trenutku ne znaju da li će biti produžen nakon toga.

Međutim, predstavnik Viking agencije rekao je da su američki sudovi donijeli odluku da je prošlogodišnje Trampovo ukidanje viziranja bili nezakonito, tako da “ne postoji bojaznost da se ta situacija opet ponovi”.

Bošković je ocijenio i da će promjena na mjestu predsjednika pozitvno uticati na ovaj program, jer se Bajden “zalaže za što otvoreniju imigraciju”, a nada se i da će američka ambasada dati pozitivan signal za realizaciju ovog programa.

„Mi smo se čuli par puta početkom novembra, ali trenutno ambasada zbog ovih mjere ne radi. Sa poboljšanjem epidemiološke situacije očekujemo da kroz mjesec-dva počnu sa redovnim aktivnostima. Viziranje za ovaj program kreće tek od aprila pa se nadamo da sve protekne po planu“, kazao je Bošković. Pandemija koronavirusa prošle godine je poremetila organizaciju ovog programa, a gotovo svi studenti koji su planirali da idu ostali su u svojoj zemlji. Bošković je rekao da je većini studeneta, koji su se prošle godine preko njih prijavili za program novac vraćen. Agencijama studenti plaćaju oko 2.000 dolara.

„Naša agencija je dala mogućnost studentima da iskoriste sav novac koji su uplatili, bukvalno da ne izgube jedan cent, tako što su taj novac mogli da iskoriste za sljedeću sezonu ili da taj kupon prodaju nekom drugom. Onima koji su se odlučuli da ne uzmu kupon, refundirali smo sav novac, osim 250 dolara, odnosno prvu ratu“, objašnjava Janković.

Studentkinja Andrea Čvorović se prošle godine prijavila za program preko agencije “Viking”, dobila posao, uplatila neophodni novac, a kazala je da je agencija zadržala oko 200 dolara i da joj je taj novac propao.

„Uglavnom je većina agencija studentima nudila dvije opcije: da im se refundira novac koji su uplatili, ali da pritom prva rata ostane agenciji ili da taj uloženi novac iskoriste oni ili neko drugi za sljedeću godinu. Ja sam se lično odlučila za prvu opciju zbog cjelokupne situacije sa virusom, jer nisam željala da rizukujem da izgubim još veći novac. Smatram da se program neće održati ni sljedećeg ljeta, jer su studenti tražili odlaganje obaveza na fakultetu, tako da mislim da će im se produžiti godina“, rekla je Čvorovićeva.

Ona dodaje i da su neki studenti namjeravali da tuže agencije, ali ugovorom koji se potpisuje niko ne garantuje vraćanje novca.

U ugovoru od prošle sezone agencije “Atic+”, u koji su „Vijesti“ imale uvid, stoji da u slučaju da američka vlada donese drugačije zakone u vezi sa programom, agencija zadržava iznos od 250 dolara (prva rata).

„Ugovorom je definisano da u slučaju da se dogodi da američka vlada promijeni neko pravilo zbog kojeg će biti nemoguće da se pristupi ili ode na program, agencija zadržava uplatu prve rate koja je 250 dolara. A mi smo studentima dali mogućnost da i tu prvu ratu iskoriste za ovu godinu“, kazao je Bošković.

Iz agencije “Viking” su kazali da su nakon konačne nemogućnosti da učestvuju u programu, studentima ponudili aneks ugovora i “imali su mogućnost da novac prebace za sezonu 2021. ili da dobiju novac nazad uz minimalno zadržavanje”.

„Prigovora je bilo, ali ne puno. Studenti su bili zadovoljni, što i dokazuje činjenica da se većina njih opet prijavila kod nas. Većina studenata u našoj agenciji je uzela i osiguranja za vraćanje novca, čija se cijena u zavisnosti od vrste kreće od 30 do 180 dolara“, saopšteno je “Vijestima” iz ove agencije.

Bonus video: