socijalni servis

Učionica družionica: Kontinuirana podrška za 200 djece koja žive u ekstremnom siromaštvu

"Učionica družionica je dio programa podrške Udruženja Roditelji namijenjenih socijalno ugroženim porodicama, s ciljem da im se osim obezbjeđovanjem jednokratne pomoći pomogne i u savladavanju školskog gradiva kako bi se posebna pažnja usmjerila na podršku pri obrazovanju, socijalizaciji i razvoju"

2343 pregleda 0 komentar(a)
Učionica družionica, Foto: Udruženje Roditelji
Učionica družionica, Foto: Udruženje Roditelji

Više od 200 djece sa teritorije Podgorice bilo je za tri godine uključeno u socijalni servis Udruženja Roditelji – Učionica družionica, namijenjen djeci iz socijalno ugroženih porodica, saopšteno je danas iz Udruženja Roditelji.

"Ovaj servis, koji slavi treći rođendan, obezbjeđuje kontinuiranu individualnu i grupnu podršku djeci koja žive u ekstremnom siromaštvu. Od 2017. godine sa djecom je realizovano preko 3.000 časova zahvaljujući posvećenosti 80 volontera. Osim toga, održano je 500 psiholoških i kreativno edukativnih radionica", istakli su iz Udruženja Roditelji.

U saopštenju se dodaje da servis postoji zahvaljujući predanom radu volontera i finansijskoj podršci privatnog sektora i građana.

"Učionica družionica je dio programa podrške Udruženja Roditelji namijenjenih socijalno ugroženim porodicama, s ciljem da im se osim obezbjeđovanjem jednokratne pomoći pomogne i u savladavanju školskog gradiva kako bi se posebna pažnja usmjerila na podršku pri obrazovanju, socijalizaciji i razvoju", piše u saopštenju.

Iz Udruženja Roditelji navode da volonteri uključeni u Družionicu učionicu pružaju podršku djeci, odnosno pomoć u izradi domaćih zadataka i motivišu ih da nastave obrazovanje, a da se osim toga, organizuje veliki broj kreativno-edukativnih i psiholoških radionica za djecu, kao i da se radi sa njima na razvijanju socijalih vještina, obezbjeđuju im se obrok i prevoz.

"Sumiramo rezultate od osnivanja Učionice Družionice do danas i možemo reći da su iza nas brojke na koje smo zaista ponosni! Više od svega nas raduju one stvari koje se brojkama ne mogu iskazati, a to su sklopljena prijateljstva, popravljene ocjene, činjenica da je Družionica postala sigurno i podržavajuće mjesto za djecu iz socijalno ugroženih porodica gdje se sa radošću vraćaju" kazala je koorinatorka programa Učionica Družionica, Tanja Ćirović.

Ona je dodala da kroz podršku u učenju i motivaciju za nastavak obrazovanja, Udruženje Roditelji pokušava da utiče na izlazak iz kruga siromaštva u kome se porodice nalaze.

U znak obilježavanja tri godine rada servisa, objavljen je i video:

Preporučujemo za Vas