Četvrtina zaposlenih u budvanskoj administraciji bolovala 5.141 dan

Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki prošle godine bio 16 dana na bolovanju, dva i po puta više nego što je prosjek u Evropskoj uniji

14817 pregleda 34 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bio je na bolovanju - od 316 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 88 je odsustvovalo s posla, ukupno 5.141 dan.

To se navodi u godišnjem izvještaju Sekretarijata za lokalnu samoupravu kojim rukovodi Milijana Vukotić Jelušić.

Prosječno, radnici su zbog bolovanja odsustvovali dva mjeseca.

Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki prošle godine bio 16 dana na bolovanju, dva i po puta više nego što je prosjek u Evropskoj uniji.

Time se nastavlja neslavna praksa po kojoj je Opština Budva prepoznata - da desetine radnika koristi dugotrajna bolovanja.

Činjenica da tolikog odsustva nije bilo među zaposlenima u privatnom sektoru nije bio alarm za nadležne inspekcije da provjeri masovna obolijevanja u lokalnoj upravi.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu analizirao je ukupno odsustvo zaposlenih tokom 2019. godine, bez obzira na uzroke i da li je riječ o opravdanom, neopravdanom ili hroničnom odsustvu. Sačinjen je nalaz koji je, u okviru kompletnog izvještaja o radu dostavljen predsjedniku Opštine.

“Na dan 31. decembar 2019. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 316 službenika i namještenika. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenost na rad - bolovanja, 88 zaposlenih u 16 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu bilo je odsutno sa posla u 2019. godini, što je 28 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 16 dana po zaposlenom“, navodi se u izvještaju.

Zaposleni su lani najviše koristili bolovanje tokom ljetnje sezone.

Prema izvještaju, tokom jula imali su ukupno 509 dana bolovanja, a u avgustu rekordnih 609 dana, upravo u špicu ljetne sezone. Najmanje bolovanja bilo je u decembru - 263 dana.

Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustovala čak 6.197 dana.

Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme, 85 je koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana po zaposlenom.

U lokalnoj administraciji je praksa da nakon promjene vlasti funkcioneri iz redova gubitnika uzimaju bolovanja, kako ne bi ostali bez posla. To je naročito bilo izraženo nakon izbora 2016. godine, kada su mnogi iz reda DPS-a pohitali na bolovanja.

Isto se dogodilo i nakon izbora 30. avgusta.

Iz Opštine su u više navrata isticali da će pokrenuti provjeru dokumentacije i prijavljivanja onih koji koriste bolovanja na sumnjiv način, ali do danas to nije sprovedeno u djelo. Jedino je prije dvije i po godine to učinio tadašnji direktor TO Budve Mladen Franović (Demokrata), prijavivši zaposlene koji su otvorili bolovanje nakon što je stupio na funkciju.

Novi stari gradonačelnik Marko Carević odmah nakon imenovanja donio je naredbu kojom je obavezao sve službenike i zaposlene u lokalnoj administraciji, sekretarijatima, opštinskim preduzećima, ali i ustanovama kulture, sporskim centrima, te RTV Budva - da se upisuje prilikom dolaska i odlaska s posla.

“Od 21. oktobra ste u obavezi da vršite evidenciju dolazaka i odlazaka zaposlenih. Skeniranu verziju sa svojeručnim potpisom liste šaljite na mail adrese predsjednika Opštine i v.d. načelnika Službe predsjednika Opštine Nikole Jovanovića, najkasnije do 8.15 časova..., odnosno u 16 časova”, navodi se u naredbi Carevića.

Carević je upozorio da svako odsustvo službenika mora biti opravdano i evidentirano, o čemu takođe mora biti obaviješten uz listu dolazaka i odlazaka.

Bonus video: