Raičković: Digitalna transformacija velika prilika za oporavak ekonomije

„Smatramo da je digitalizacija jedan od bitnih preduslova za to. Od organizacije samita, iako je bila zahtjevna, ove godine nijesmo željeli da odustanemo, jer je to naš pokušaj da afirmišemo digitalnu transformaciju i sve prednosti koje donosi“, rekao je Raičković

4220 pregleda 0 komentar(a)
Raičković, Foto: Zoran Đurić
Raičković, Foto: Zoran Đurić

Crna Gora mora da objedini sve potencijale i znanja u cilju ekonomskog i društvenog oporavka i razvoja, saopštio je predsjednik crnogorske Asocijacije menadžera (AMM), Budimir Raičković i dodao da je u tom smislu digitalna transformacija velika prilika.

On je na online digitalnom samitu DigitalOn, koji organizuje AMM i njen Odbor za digitalnu transformaciju, kazao da je građanima i privredi, pored stimulativnog ambijenta za rad i poslovanje, potrebna efikasna administracija i kvalitetan servis.

„Smatramo da je digitalizacija jedan od bitnih preduslova za to. Od organizacije samita, iako je bila zahtjevna, ove godine nijesmo željeli da odustanemo, jer je to naš pokušaj da afirmišemo digitalnu transformaciju i sve prednosti koje donosi“, rekao je Raičković na dvodnevnom samitu koji se održava krajem poslovne godine i predstavlja centralni događaj na polju digitalne transformacije.

Raičković je saopštio da bi, kada bi ga neko pitao da u jednoj rečenici sažme privredni ambijent u ovoj godini, kazao da su ovu godinu zajedno potrošili politika i korona.

„Ionako slabašna ekonomija je jednostavno bila prinuđena da traži mogućnosti i puteve opstanka. Udar je bio i više nego snažan i doveo je u pitanje opstanak ogromnog broja preduzeća i radnih mjesta. Zaduženi su i građani i privreda i država i to je naša realnost. Ambijent za preduzetništvo i nove inicijative je više nego destimulativan“, ocijenio je Raičković.

Kako je dodao da su pored turizma krizom pogođene skoro sve grane privrede.

„Ukoliko hitno ne razmotrimo i ne primijenimo set kratkoročnih mjera podrške, posebno za mala i srednja preduzeća (MSP), ali i onih koje će ići u pravcu oporavka i razvoja na srednji i duži rok, strahujemo da posljedice mogu biti još teže“, upozorio je Raičković.

Predsjednik Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a, Vladan Tabaš, rekao je da crnogorski IT sektor karakteriše prosječno mali broj zaposlenih, mali finansijski, a samim tim i razvojni potencijali preduzeća, kao i rad na malom i nedovoljno razvijenom tržištu.

„Prema podacima koje na godišnjem nivou prikuplja Privredna komora (PKCG), danas imamo negdje između 748 i 828 IT kompanija, koje zapšljavaju oko 1,5 hiljada radnika“, kazao je Tabaš.

On smatra da to nije velika energija i da je to nedovoljno.

„Moramo da radimo više na stvaranju informatičkog kadra u Crnoj Gori, kao i na edukaciji svih građana. Moramo da širimo ideju digitalne tranformacije kao evolutivnog načina promjene ustaljenog života i poslovanja“, poručio je Tabaš.

On je rekao da će Odbor u narednoj godini aktivno raditi na insistiranju kod državnih organa da Crna Gora prvi put dobije strategiju razvoja IT sektora.

„Na tome već desetak godian insistiramo i nadamo se da će najzad biti prepoznato da bez jakog i kvalitetnog IT sektora nema digitalne transformacije Crne Gore. Država mora ozbiljno da pristupi analizi IT sektora i načinu kako da poveća broj IT stručnjaka, njihovo znanje, edukaciju i poslove“, rekao je Tabaš.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, smatra da bi za digitalnu transformaciju, odnosno promjene u tom svijetu bilo neophodno krenuti iznutra.

Ona je dodala da Vlada želi da bude pristupačna građanima i bude na njihovoj strani, kako bi im pomogla.

Učesnici samite će oba dana imati priliku da isprate prezentacije poslovnih rješenja koja koriste prednosti digitalizacije.

Bonus video: