nove mjere ministarstva zdravlja

Proslave Nove nema po kućama i kafićima, za božićne praznike se može i na otvorenom

Zabranjen međugradski saobraćaj tokom dana praznika, stranim državljanima koji nemaju prebivalište u Crnoj Gori potreban negativan PCR test

243406 pregleda 3736 reakcija 384 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo zdravlja donijelo je nove mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prema kojima je, između ostalog, zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Mjere će važiti do 11. januara i dostupne su na sajtu Vlade.

Na snazi će i dalje biti zabrana izlaska od 22 sata do pet ujutru, uz izuzetak za vjerske praznike:

“Tokom vjerskih praznika (noć između 24. i 25. decembra 2020, noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7. januara 2021. godine) dozvoljava se izlazak iz objekata stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Takođe, zabranjeno je organizovanje svih stručnih i naučnih skupova (seminara, kongresa i sl) u periodu 28. decembra do 11. januara. Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, u trajanju ne dužem od 60 minuta, kao i uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra, nošenje maski i uz korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Stranim državljanima koji nemaju prebivalište u našoj zemlji je za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Novim mjerama je zabranjen putnički međugradski saobraćaj od petka u 22 sata do pet ujutru u ponedjeljak, kao i za dane 24, 25, 30. i 31. decembar, i prvi, drugi, šesti i sedmi januar.

Prema novim mjerama, vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom potrebno je obavljati tako da se "obezbijede najmanje četiri kvadratna metra uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske i održavanje distance od dva metra uz zadržavanje ne duže od 30 minuta."

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetne osobe u grupi na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže...), osim za osobe koje obavljaju svoje redovne radne zadatke i članove istog domaćinstva.

Sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice, najviše 10 osoba uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske.

Zabranjen je rad noćnih klubova/barova i diskoteka. Radno vrijeme ostalih ugostiteljskih objekata, izuzev hotela, je od sedam do 20 sati, osim 24, 25, 30. i 31. decembra, kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara, kada je dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane.

Rad hotela potrebno je organizovati na poseban način za dane 24, 25, 30. i 31. decembra kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara.

- Omogućava se rad hotelskih restorana samo za goste hotela od 07 – 16 časova u skladu sa važećim preporukama za pružanje usluga u restoranima tokom epidemije COVID-19 . Nakon ovog perioda moguće je koristi usluge “room“ servisa.

- Zabranjen je rad bazena i spa centara za navedene datume.

- Zabranjen je zabavno-muzički program za navedene datume.

- Zabavno muzički program van navedenih datuma moguće je organizovati u terminu sedam do 20 sati uz poštovanje važećih preporuka koje je izradio Institut za javno zdravlje.

Zabranjeno je izdavanje smještajnih jedinica (vikendice, stanove i slično) za više od dvije osobe, osim članovima zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Zabranjen je rad dječijih igraonica, a mjera se, kako je pojašnjeno, odnosi na igraonice koje posluju samostalno ili u okviru tržnih centara.

Dozvoljen je rad skijališta, pod sljedećim uslovima:

- održavanje fizičke distance od dva metra (prilikom čekanja u redu i sl.)

- nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta

- žičaru je moguće koristiti na način da u jednoj skijaškoj korpi bude samo jedna osoba, izuzev za šestosjede kada jednu korpu mogu koristiti dvije osobe pod uslovom da sjede na najudaljenijim pozicijama u korpi, ili da se radi o članovima jednog domaćinstva kada je moguće iskoristiti maksimalan kapacitet skijaške korpe.

Kada je u pitanju rad fitnes centara i teretana, vlasnici su sada obavezni da, pored ranijih mjera, na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu. Radno vrijeme je od pet do 18 sati.